Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Заходи боротьби з мишоподібними гризунами

Дата: 24.10.2022 15:49
Кількість переглядів: 153

Погодні умови та наявність достатньої кормової бази сприяють розвитку і поширенню мишоподібних гризунів в посівах озимих культур та багаторічних трав. Найпоширенішими та найнебезпечнішими в нашому регіоні є звичайна полівка та миші (хатня, курганчикова, польова).         Фото без опису

У складських приміщеннях, зерносховищах, господарських будівлях також поселяються і шкодять мишоподібні гризуни, зокрема види пацюків (сірий і чорний) і мишей (домова та польова). Нагадуємо, що мишоподібні гризуни дуже ненажерливі, зокрема взимку. Великі затрати енергії на терморегуляцію й розмноження у гризунів мають поповнюватися завдяки споживанню великої кількості кормів. За добу миші та пацюки можуть з’їсти таку кількість харчів, що становить 25–40% їхньої маси, а молоді особини ще більше.
Мишоподібні гризуни можуть розмножуватися цілий рік. Враховуючи високий потенціал розмноження пацюків і мишей, проводити боротьбу з ними слід, коли вони тільки починають завдавати істотної шкоди. Найефективніша боротьба з мишоподібними гризунами на початку зростання їхньої чисельності.

Мишоподібні не лише завдають значних збитків сільськогосподарському виробництву, а є також переносниками багатьох хвороб, небезпечних для людей та свійських тварин – лептоспірозу, псевдотуберкульозу, туляремії та ін.

Сукупність заходів, спрямованих на знищення гризунів (дератизацію), здійснюють відповідно до ситуаційної небезпеки знищення ними зерна. Виконують цю роботу зазвичай спеціально підготовлені бригади чи ланки.

Для захисту зерна й зернопродуктів на ринку пестицидів є достатньо засобів, які називаються родентицидами. Антикоагулянти є найбільш поширеними родентицидами, які при правильному використанні можуть забезпечити до 100% загибелі гризунів. Препарати з антикоагулянтним механізмом дії знижують здатність крові до згортання й ушкоджують стінки кровоносних судин. При одноразовому попаданні в організм гризуна невеликої кількості антикоагулянту симптоми ураження майже не виявляються (хоча деякі принади – “Шторм”, “Смерть гризунам” – завдяки особливій технології ретельного змішування інгредієнтів ефективні і при одноразовому поїданні). Але при багаторазовому споживанні концентрація отрути, що накопичується в організмі, зростає. Як наслідок – крововилив і смертельне кровотеча. Гризуни не пов’язують симптомів отруєння з їжею, яку їдять, і не передають популяції інформацію про те, що цю приманку їсти не можна. Гризун відчуває задуху, виходить на повітря і гине за межами приміщення. Це означає, що не потрібно шукати трупи для знищення.

Відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання на території України» для боротьби з мишоподібними гризунами у складських приміщеннях можна застосовувати наступні принади-антикоагулянти: Капкан – принада №1 (парафіновані брикети або тістоподібна речовина) – гризуни гинуть через 3-5 діб навіть при однократному поїданні принади; Смерть гризунам (тістоподібна принада) – дія приманки проявляється на 3 – 4-й день, починається внутрішня кровотеча, від якої на 4 – 8-й день наступає загибель тварин, Шторм, 0,005% (воскові брикети) – смерть від великої кровотечі настає через 3 – 10 днів, та інші родентициди, дозволені до використання.

Для роздрібного продажу населенню пропонуються такі родентициди: Бромакем, ПР, Капкан –принада №1, принада для знищення мишоподібних гризунів «Багіра», Рат Кіллер Супер, ГП, Шторм, 0,005% (воскові брикети, родентицидна принада «RED KILLER»).

При використанні вищезазначених препаратів отруєні принади кладуть на підстилки із картону чи поліетилену. Принади розміщують в місцях локалізації гризунів на відстані 2-15 метрів одна від одної в залежності від чисельності гризунів. Протягом 7-10 днів необхідно здійснювати контроль за поїданням приманки і там, де вона з’їдена, обов’язково поповнюють її запаси до початкового об’єму. Припиняють розкладання засобу тоді, коли він залишається недоторканим гризунами.

            При застосуванні потрібно не розривати пакетики і не торкатися до приманки голими руками,  щоб не відлякувати гризунів людським запахом (на руку вдягнути звичайний поліетиленовий пакет і так розкладати родентициди).

Кожний родентицид необхідно використовувати відповідно до рекомендацій виробника, які слід бездоганно виконувати через високу токсичність цих препаратів.

Хімічні препарати є токсичними не лише для організмів, проти яких їх застосовують, а й для інших живих організмів – рослин, тварин, людей. До того ж отрутохімікати мають здатність накопичуватися в середовищі, ґрунті, воді, чим погіршують загальний екологічний стан. Та найважливіша загроза стосується залишків пестицидів на посівах: вони можуть проникати в ґрунт або підземні води, а забруднена вода потім може бути використана для зрошення сільськогосподарських культур або для напування тваринами.

Отож, екологічно безпечною альтернативою хімічним препаратам є застосування  Бактоциду (аналог Бактороденциду вологого зернового) –біопрепарату для знищення мишоподібних гризунів (миша домова, миша курганцева, миша лісова, миша крихітка, полівка звичайна, полівка східноєвропейська, полівка-економка та ін.) безпечного для людей та довкілля, нешкідливого для свійських тварин і птиці,  який виробляє ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»,   препарат зареєстровано в Україні терміном до 31.12.2028 року та отримано Посвідчення про державну реєстрацію серії А№07668 від 29.08.2019 року.

Основа Бактоциду – зерно пшениці, оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями, що спричиняють мишачий тиф.

Препарат має чітку вибіркову патогенність. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 5-14 днів. Висока біологічна ефективність препарату пояснюється насамперед тим, що знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин.
 Бактоцид застосовується на посівах сільськогосподарських культур, сінокосах, пасовищах, садах, лісосмугах, узбіччях доріг, фермах, складських приміщеннях, де застосування хімічних приманок небезпечне для людей, свійських тварин, птиці та довкілля.
 Норма витрат на сільськогосподарських угіддях (посіви, сінокоси, пасовища, багаторічні насадження), лісосмуги становить 2-3 г на нору, або 1,5-2,5 кг/га в залежності віл чисельності популяції мишоподібних гризунів, ферми та складські приміщення 0,5-2,0 г на 1 м 2 .

Під час проведення захисних заходів від мишоподібних гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни і точно виконувати інструкції по застосуванню препаратів.

     

Існує ще народний засіб від мишей без використання отрути. Потрібно змішати борошно і вапно в пропорції 1 до 1, а потім трохи додати цукру. Розклавши приманку, поставити поруч воду. Потрапивши в травну систему миші, така приманка при взаємодії з водою перетвориться у непрохідний тромб, що стане причиною смерті миші. За численними відгуками, така отрута для мишей, дуже ефективна, навіть якщо використовувати звичайний гіпс і різні приманки.

 

            Боротьбу з гризунами слід вести систематично, комбінуючи різні методи і засоби. Пам’ятайте: застосування навіть найефективніших засобів від повторного заселення гризунами не рятує. А головне при боротьбі з мишоподібними гризунами -- не слід забруднювати навколишнє середовище і піддавати ризику здоров’я і життя людини.

            За більш детальними консультаціями щодо цієї теми просимо звертатись до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби  у Волинській області за адресою: смт Турійськ, вул. Дубівська,3

 

Державний  фітосанітарний  інспектор                        Галина Беляновська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора