Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

У Маковичівському старостинському окрузі відбулися сходи селян

Дата: 26.11.2021 16:23
Кількість переглядів: 2118

Фото без описуДнями у Маковичівському старостинському окрузі відбулися сходи селян. Основним питанням стала тема землі. На відміну від інших округів у Маковичівському є декілька вільних земельних ділянок. Тож Турійська селищна рада спільно із депутатським округом вирішила порадитися із людьми, як цими землями розпорядитися.

Турійський селищний голова Олексій Безсмертний зауважив, що нині землі передані у комунальну власність громади. Частина з них перебуває в оренді, і сьогодні ведеться робота із збільшення відсоткової ставки сплати податку від 3 % до 8 %. Також він зауважив, що потрібно знайти компромісне рішення, аби і людей задовольнити, і частину земель залишити в резерві, щоб через аукціони здавати в оренду. Адже на плечі громади лягло немало фінансових проблем, зокрема утримування закладів освіти, культури, медицини, проведення благоустрою в населених пунктах та багато чого іншого, на що потрібні чималі кошти. Якщо ж всю землю роздати людям, за що завтра громада буде утримувати всю цю інфраструктуру?

Фото без описуФото без описуСвою думку з цього питання висловили і депутати Турійської селищної ради, частина з яких входить у земельну комісію. Зокрема, на зборах були присутні Юрій Нестерук, Юрій Пушкарський, Олексій Шклярук, Павло Корецький.

Ірина Бащук, начальник  відділу земельних відносин, екології і агропромислового комплексу Турійської селищної ради, ознайомила присутніх із наявними земельними ділянками на території Маковичівського старостинського округу, а також повідомила, що на розгляді є вже 90 заяв на виділення земельної ділянки.

Слово взяв і староста Георгій Мельничук.

Після обговорень та дискусій учасники зборів проголосували за те, щоб звернутися до Турійської селищної ради із проханням зняти з аукціону 43 гектари землі, аби в подальшому роздати її місцевим мешканцям. Обговорюючи долю двох пасовищ, площами 35 і 12 гектарів, вирішили залишити їх під загальний випас, лише частково за рахунок цих земель розширити межі села Липа, аби була можливість сформувати земельні ділянки під будівництво. Загалом, що стосується роздачі земель людям, мешканці Маковичівського старостинського округу вирішили створити комісію у складі 11 чоловік (по 2 представники від кожного села та голова), на якій будуть вивчати питання, кому першочергово потрібно надавати землю, а потім подаватимуть свої пропозиції постійній комісії з питань земельних відносин, комунальної власності, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою Турійської селищної ради. І Юрій Пушкарський, і Юрій Нестерук наголошували, що безумовно депутати ітимуть на зустріч людям, але при цьому працюватимуть у законодавчій площині.

Фото без описуНа сходах селян місцеві мешканці підняли низку й інших питань для обговорення. Зокрема, про транспортне сполучення та благоустрій населених пунктів. Що стосується останнього, то Олексій Безсмертний зауважив, що від часу створення громади у таких межах, яких вона є сьогодні, у Маковичівському старостинському окрузі було проведено чимало робіт. Те, що відразу кидається в очі та привалює погляд, – це укладання бруківки біля місцевого закладу культури, медпункту та школи, а також облаштування освітлення.

Фото без описуФото без опису

На зустрічі було обговорено подальший план з благоустрою населених пунктів та вироблено алгоритм щодо виділення земельних ділянок. 

Фото без описуФото без опису

Сектор розвитку, комунікацій та зв’язків з громадськістю Турійської селищної ради. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора