Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

На Волині виявлено вогнище поширення нового карантинного шкідника

Дата: 08.08.2019 12:53
Кількість переглядів: 432

 

Фото без опису

При проведенні обстежень в серпні 2019 року, південноамериканську томатну міль вперше було виявлено на території Волинської області.

За даними ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, шкідника виявлено у Володимир-Волинському районі на посадках картоплі на площі 10 га. На відповідній території розпорядження голови Володимир-Волинської РДА запроваджено карантинний режим, затверджено заходи щодо локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму — південноамериканської томатної молі.

Головними рослинами-господарями шкідника є томати. Крім них, міль може пошкоджувати всі види рослин з родини пасльонових: баклажани, картоплю, перець, тютюн та дикорослі пасльонові такі, як дурман, паслін, дереза.

Серед рекомендованих фахівцями фітосанітарних заходів боротьби зі шкідником:

  • проводити обстеження в період вегетації і зберігання плодів томатів та інших пасльонових культур;
  • застосовувати феромонні пастки для своєчасного виявлення шкідника;
  • вивезення з карантинної зони рослин та плодів родини пасльонових за наявності карантинного сертифіката.

Агротехнічних:

  • оранка;
  • внесення органічних добрив (угноєння);
  • зрошення;
  • сівозміна (заміна культур, що уражуються міллю (головним чином це помідори та картопля));
  • знищення альтернативних рослин-господарів (резерваторів), таких як паслін;
  • знищення заражених рослин та пошкоджених плодів.

Довідка: Південноамериканська томатна міль (Tuta аbsoluta Meyr.) — небезпечний карантинний шкідник. Походить шкідник з країн Південної Америки, перші відомості про його знаходження на Європейському континенті надійшли з Іспанії у 2006 році. У 2010 році південноамериканська томатна міль вже була виявлена в Болгарії, на Кіпрі, у Німеччині, Іспанії, Угорщині, Ізраїлі, Туреччині та на території України в помідорах, завезених з Іспанії та Нідерландів. Станом на 01.01.2019 року загальна площа зараження в Україні становить 966,57 га.

Джерело:https://superagronom.com/news/7930-na-volini-viyavleno-vognische-poshirennya-novogo-karantinnogo-shkidnika?fbclid=IwAR0Bw7olI54EX9yB0Gz_RVhd2eUYJ5Jh0VtHk8wfcMAxgPfMQLI2QvX6U8o


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора