Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Термінове (сигналізаційне) повідомлення управління фітосанітарної безпеки

Дата: 20.06.2019 09:34
Кількість переглядів: 397

Фото без описуПогодні умови (часті випадання опадів, підвищена вологість повітря) сприяють ураженню посівів зернових колосових хворобами колосу, насамперед  – фузаріозом, що призводить до зменшення урожаю та погіршення його якості.

Ураження рослин збудниками фузаріозу відбувається від початку колосіння до повної стиглості зерна, а критичною фазою являється фаза цвітіння. В цей час спори осідають на пилку, який містить цукри, що сприяє розвитку хвороби і через це вимагає суворого дотримання строків обробки. За даними Інституту захисту рослин НААНУ (Ретьман С.В.), 90% фузаріозу – це аерогенна інфекція, яка уражує колосовий стрижень саме у фазу цвітіння.

Візуально симптоми ураження на колосі проявляються з фази наливання зерна у вигляді побіління лусок колосків на загальному зеленому фоні здорового колоса. Оптимальні умови для зараження та розвитку хвороби – часті дощі, підвищена вологість і температура повітря 28-30°. Шкідливість захворювання особливо посилюється за вилягання посівів. Розвиток патогену продовжується і під час зберігання зерна, коли його вологість досягає 18% і вище. За раннього найнебезпечнішого ураження колоса утворюється щупле неповноцінне зерно з низькою чи втраченою життєздатністю, яке легко відвіюється при сортуванні. За пізнього ураження зерно за величиною не відрізняється від здорового, але знижуються його посівні якості.

Збудники грибів із роду Fusarium утворюють токсичні сполуки, зокрема, афлатоксин В1, зеараленон, дезоксиніваленол (ДОН, вомітоксин) та інші, вміст яких нормується ДСТУ 3768-2010 «Пшениця. Технічні умови» від 0,005 (афлатоксин В1, охратоксин) до 1 (зеараленон) мк/кг зерна.

Одним з небезпечних збудників фузаріозу є Fusarium sporotrichiella. Вживання ураженого зерна викликає специфічну ангіну, що практично не піддається лікуванню.

 

Для захисту колосу від фузаріозу та інших хвороб слід провести профілактичні заходи захисту у фазу початку цвітіння (коли цвіте 5-10% рослин), а за відсутності такої можливості - до наливу-молочної стиглості зерна, дотримуючись строків останньої обробки до збирання урожаю. Для ячменю, який цвіте, коли колос ще всередині обгортки, найкращий період обробки - відразу після його появи. Найбільш доцільно провести обробку фунгіцидами: Акулою, КЕ, 0,8-1,0 л/га, Альто Супер, к.е., 0,4-0,5 л/га, Амістаром Екстра 280SC, к.с, 0,5-0,75 л/га, Бампером Супер 490, к.е., 0,8-1,2 л/га, Заміром 400, в.е., 0,75-1,5 л/га, Евіто Т, КС, 0,5-1 л/га, Магнелло 350ЕС, КЕ, 1,0 л/га, Осірісом Стар, КЕ, 1-1,5 л/га, Скайвеєм Xpro 275ЕС, КЕ, 1,0-1,25 л/га, Солігором 425ЕС, КЕ, 0,9-1,0 л/га, Рексом Дуо, к.е., 0,4-0,6 л/га, Фезаном Плюс, КС, 2,5-3 л/га, Фолікуром 250EW, ЕВ., 1,0 л/га, або іншими препаратами згідно Переліку.

Сприяють зменшенню ураженості хворобами і обробки біопрепаратами – Бізар, р., 4-6 л/га, Псевдобактерін-2 (Респекта), в.р., 0,5 л/га, Триходерма Бленд Bio-Green Microzyme TR, КС, 0,3-1,0 л/га, Фітоцид, р., 0,5-0,6 л/га або Альбітом ТПС, т.п.с., 0,04 кг/га.

Першочергову увагу слід приділити насінницьким посівам та товарним посівам, де створюються сприятливі умови для накопичення і поширення інфекційного початку (розміщеним по колосових попередниках та кукурудзі на зерно, загущеним посівам,  з високими нормами внесених азотних добрив, а також посівам, де ще не застосовувалися фунгіциди).

 

При застосуванні пестицидів слід суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, санітарних вимог та вимог охорони праці й навколишнього середовища!

 

 

Провідний спеціаліст відділу контролю

за обігом засобів захисту рослин

Управління фітосанітарної безпеки                                                                                 Г.Беляновська

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора