Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Рекомендації щодо боротьби з борщівником Сосновського

Дата: 28.02.2024 10:49
Кількість переглядів: 153

Фото без опису

 

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.) – багаторічна рослина з родини селерових, злісний бур’ян. Через високий зріст і велику надземну масу цю рослину і зараз називають Геракловою травою.  Вона легко «мігрує» в екосистеми і сьогодні вже наявна у багатьох населених пунктах обабіч доріг, річок, лісів.  Крім шкоди для довкілля, ця рослина має надзвичайно небезпечний вплив на здоров’я людини, оскільки борщівник – це отруйна рослина.

Контакт з рослиною викликає подразнення та опік шкіри за рахунок того, що всі вони містять фуранокумаріни – речовини, що різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання. Найсильніші опіки борщівник викликає, при контакті з шкірними покривами в ясні сонячні дні. Але щоб отримати опік, достатньо і нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини. Як правило, на уражених ділянках шкіри виникає опік другого ступеня (пухирі, заповнені рідиною). Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів і на це можна просто не звернути уваги. Така ситуація є вкрай небезпечною для дітей.

Борщівник також є контактним і дихальним алергеном і має сильний запах, який відчувається вже в п’яти метрах від рослини.

При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Можливі і летальні випадки після контакту з борщівником. Таким чином, розповсюдження Борщівника Сосновського є небезпечним явищем та потребує вжиття невідкладних дій.

Методи  боротьби з борщівником

1. Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2–3 до 5–7 років. Перша – поява можливості виїзду в поле;  друга –  до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть.

2. Плоскорізний обробіток – підрізування коренів на глибині 5–10 см. Індивідуальний спосіб з використанням  ручної лопати – рано навесні  потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище – на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть  у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.

3. Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2–3 тижні після першого  скошування.

4. Обрізування квіток у фазах бутонізація-початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматози.

Спалювати насіння борщівника можна, коли воно добре підсохне буде легко обсипатися. Тому зрізування парасольок з сухим насінням треба виконувати обережно і акуратно. У період горіння парасольок важливо дотримуватись усіх запобіжних заходів, адже з плодів борщівника буде виділятися летка ефірна олія. Важливо дотримуватися протипожежної безпеки, намагатися не допускати попадання соку рослин на відкриті ділянки тіла і одяг.

5. Використання ремедіаторів – запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки – костриця, стоколос, або бобові культури – козлятник).

6. Використання покрівельних матеріалів продовж 3–5 років.

7. Обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату) відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. Перший раз – з початку відростання борщівника, другий – через 15–20 днів,  обов’язково до цвітіння. Біологічні властивості борщівника виключають можливість його повного знищення в результаті лише одноразового застосування  гербіцидів. Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника. При внесенні гербіцидів необхідно забезпечити не менше як 80% змочування рослини.

Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

 Турійська селищна рада звертає  увагу на те, що за невиконання землекористувачами та землевласниками заходів боротьби з бур’янами, у тому числі з Борщівником Сосновського,  ст. 52, 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачена  адміністративна відповідальність за порушення Правил благоустрою населених пунктів України у вигляді штрафу.

Тому, звертаємось до усіх мешканців територіальної громади, суб’єктів господарювання, керівників підприємств, установ та організацій невідкладно вживати заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження небезпечної рослини Борщівника Сосновського.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора