Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Як вберегтися від інфекційних захворювань у період підтоплень

Дата: 28.02.2024 10:41
Кількість переглядів: 103

Фото без описуУ зв’язку з підтопленням помешкань жителів району, сільськогосподарських угідь, лісів і доріг існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Ми можемо зарадити цій проблемі, дотримуючись деяких простих правил гігієни.

Перш за все, кожен громадянин має подбати про наявність у своєму раціоні та раціоні своєї сім’ї питної води та продуктів харчування гарантованої якості. Так, за відсутності привозної чи бутильованої води у жодному разі не варто використовувати для пиття воду з відкритих водойм і криниць, що перебувають у зоні підтоплення. Така вода може бути небезпечною, оскільки в наслідок повені до цих джерел водопостачання з кладовищ, вбиралень, хлівів, полів і сміттєзвалищ могли потрапити хвороботворні мікроби, які є збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, вірусних гепатитів та інших захворювань, а також личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб.

Якщо ж відсутня можливість постачання якісної привозної чи бутильованої води для пиття можна вживати лише кип’ячену воду, якою також рекомендовано користуватися для господарських цілей.

Для приготування їжі слід використовувати лише продукти гарантованої якості, які в процесі приготування слід в обов’язковому порядку піддати термообробці (варіння, смаження, запікання). При цьому овочі та фрукти необхідно ретельно мити кип’яченою водою та обдаючи окропом.

У зв’язку з тим, що невдовзі настане теплий період року, який ймовірно може бути ускладнений перебоями в електропостачанні, збільшуватимуться ризики швидкого псування харчових продуктів. Тож, аби запобігти харчовим отруєнням та гострим кишковим інфекційним хворобам, слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

Не можна забувати і про дотримання основних правил гігієни – перед вживанням їжі ретельно мити руки з милом. Коли ж немає такої можливості, слід протирати руки зволоженими дезінфектантами – серветками.

Комахи (мухи, комарі та ін), гризуни (миші, щурі) можуть бути переносниками та носіями збудників інфекційних хвороб, тому на підтоплених територіях може виникнути необхідність посилення заходів дезінфекції та дератизації. У разі неможливості самостійної боротьби з такими переносниками хвороб, слід звертатися до установ, організацій, що надають послуги з дезінфекції, дезинсекції та дератизації.

З метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей в умовах повені та підтоплення прибудинкових територій заборонено використовувати воду з джерел децентралізованого водопостачання (колодязів) для питних потреб та приготування харчування дітям до трьох років і вагітним жінкам без попереднього дослідження її на вміст нітратів.

Не слід забувати про основні вимоги щодо облаштування громадських та індивідуальних колодязів. Проводити відкачування води, очистку зовнішніх і внутрішніх поверхонь колодязя з дезінфекцією після спаду води. Навкруги колодязя необхідно влаштувати глиняний замок глибиною 1,5 м, шириною 1-2 м та бетоновану відмостку. Обмежити використання води з власного колодязя для водопою худоби, так як нітрати можуть потрапляти в молоко. Крім того нітрати не зникають у воді при її кип’ятінні.

Ями для гноївки, хліви для утримання худоби та птиці повинні бути герметичні, розміщені на відстані від колодязя не менше 20 м.

У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним та викликати ускладнення.

Бутьте пильними, дотримуйтеся цих простих правил гігієни! Бережіть своє здоров’я та здоров’я свої близьких!

Ковельське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора