Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проекту рішення Турійської селищної ради «Про припинення Дольської гімназії Турійської селищної ради Ковельського району Волинської області»

Дата: 27.03.2023 15:19
Кількість переглядів: 157

1. Найменування організатора громадського обговорення – Відділ освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради.

2. Ініціатор громадського обговорення -  Відділ освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради

3. Мета: врахування думки жителів Турійської громади щодо проекту рішення -

Про припинення Дольської гімназії  Турійської селищної  ради Ковельського району Волинської області.

 

Посилання на проект рішення, яке винесено на обговорення : https://turiyska-gromada.gov.ua/news/1638284165/.

 

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

І. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник (засновники).

ІІ. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають міські, сільські, селищні ради.

ІІІ. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

    Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

    Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»     (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність,  відповідно  зменшується кількість учнів.

Значна видаткова частина бюджету Турійської селищної ради використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Середня наповнюваність класів у закладах освіти становить 14 учнів.

Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування шкіл із малою наповнюваністю учнів. Так, у Дольській гімназії у 2022 році навчається 27 учнів, вартість утримання одного учня даного закладу становить 76609,19 тис. грн.. Такі затрати (які у 2-3 рази перевищують не лише вартість утримання учня у школах, де вона найнижча, а й середній показник по громаді) спрямовуються не на розвиток галузі чи забезпечення якості освіти, а виключно на оплату праці, утримання приміщення та сплату комунальних платежів. Для порівняння  -  у Мокрецькій гімназії у поточному навчальному році навчається 81 учень, вартість утримання одного учня даного закладу становить 44094,71 тис. грн., а у Турійській гімназії ім.Ганни Жежко  навчається 103 учні та вартість утримання одного учня даного закладу становить 43375,40 тис. грн. Звертаємо увагу на те, що у порівнянні використовуються тільки навчальні заклади І-ІІ ступенів.

Окрім того, у школах з малою наповнюваністю учнів один учитель, як  правило, викладає кілька навчальних предметів, а у класах, де менше 5-ти учнів організовано індивідуальне навчання, відсутня повноцінна позакласна, спортивно-масова, виховна робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді, учні таких шкіл не беруть участь у олімпіадах, конкурсах, спортивних змаганнях. Є також проблеми з організацією харчування у таких закладах, медичного обслуговування дітей тощо.

Відповідно до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015р. №6 зі змінами та доповненнями: «За рахунок субвенції не здійснюється з 1 вересня 2016 року фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи та приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб».

На сьогодні єдиним оптимальним завданням  у вирішенні проблеми малокомплектності шкіл є оптимізація мережі, зокрема ліквідація Дольської гімназії. Учнів 5-9 класів даного закладу загальної середньої освіти (початкова ланка на 2023/2024 н.р. буде відсутня) планується підвозити до Перевалівської гімназії шкільним автобусом. Вивчається питання працевлаштування вчителів в школах громади.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», введенням на території України воєнного стану указом Президента України та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються в електронній формі, а також безпосереднє голосування за підтримку чи не підтримку проекту рішення відбувається також в електронній формі на сайті Турійської селищної ради, шляхом заповнення Google форми.

Посилання на форму для голосування, подання пропозицій та зауважень: https://forms.gle/wYKHhfZqy3ytUjSJ9.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Турійської територіальної громади у терміни з 28 березня по 14 квітня 2023 року.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  44801, м-н Центральний,1, смт. Турійськ (відділ освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради), електронна адреса: srada-osvita@ukr.net, +38(096)958-30-11, +38(068)332-20-19.

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Дячук Людмила Миколаївна – начальник відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради. Контактна особа – Біланчук Надія Володимирівна, провідний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради, +38(096)958-30-11.

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення. Узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій, а також результатів голосування здійснюється протягом 5-ти робочих днів по завершенню терміну голосування та оприлюднюється на офіційному сайті Турійської селищної ради.

 Посилання на форму для голосування,

 подання пропозицій та зауважень:

 https://forms.gle/wYKHhfZqy3ytUjSJ9.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора