Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

ОБЕРЕЖНО – ГНУС!

Дата: 17.05.2022 15:11
Кількість переглядів: 829

 

Фото без описуТурійська державна лікарня ветеринарної медицини інформує, що навесні, з настанням стійкого потепління на територіях з достатнім зволоженням спостерігається масовий виплід гнусу.
 Гнус – це загальна назва, яка об’єднує кровосисних двокрилих комах (ґедзі, комарі, мошки, мокреці, москіти), які в дорослому стані споживають кров тварин і людей.
 Серед численних кровососів із комплексу гнус особливо важливе господарське значення мають мошки, у першу чергу, як злісні кровососи, а також переносники збудників таких хвороб
, як сибірка, туляремія, пастирильоз енцефаліт та інші. При кровоссанні виділяють гемолітичний токсин, який викликає у теплокровних тварини патологічні явища, визнані як симуліїдотоксикоз, наслідком якого можуть бути масові захворювання, що спричиняють загибель або вимушений забій тварин. Місця їх виплоду – швидкоплинні струмки, річки та проточні меліоративні канали.
 
 У весняний і ранньолітній періоди основним фактором, який визначає добову активність мошок, є температура, в літній період – освітлення, а в осінній, коли збільшується кількість днів із похмурою погодою, кровососи нападають впродовж усього дня. Літ мошок починається в третій декаді квітня, масові напади відмічаються з першої декади травня до початку червня. Завершення льоту – в кінці серпня, на початку вересня.
 Нападу мошок піддаються всі види домашніх тварин, але найбільше страждає велика рогата худоба та коні. Завдяки властивості набиватися в ніс, вуха, очі – це найбільш злісні та настирливі кровососи. Вражають усі ділянки тіла тварини.


 Ці комахи становлять небезпеку, оскільки:
 - масово нападаючи на тварин наносять велику кількість укусів, що спричиняє запалення шкіри та слизових оболонок, виражене занепокоєння та іноді смерть тварини;
 - можуть бути переносниками інфекційних заразних хвороб тварин (сибірка, бруцельоз, енцефаліт, заразний вузликовий дерматит ВРХ, інфекційна анемія коней, міксоматоз кролів, анаплазмоз, сетаріоз, філяріоз, онхоцеркоз та ін.) та хвороб спільних для тварин і людей (дирофіляріоз, лейшманіоз, туляремія, малярія та ін.).


 Перші клінічні ознаки даної хвороби можуть проявлятися уже через 20-30хв. після масових покусів, які характеризуються зниженням апетиту з наступною відмовою тварин від корму, сильним занепокоєнням, прагненням покинути стадо. Помітно посилюється слиновиділення, серозні витікання з очей і носових отворів. Температура тіла підвищується на 1,5 – 2 0С. Через 3 – 4 години настає загальне пригнічення організму. В більшості тварин відмічається набряк тканин у ділянці міжщелепового простору, підгруддя, нижньої частини живота. В окремих випадках язика. При сильній інтоксикації виникають судоми, парези, що має летальні наслідки. Економічний збиток, заподіюваний гнусом досить великий. Тому потрібно приділяти більшу увагу заходам профілактики.
 З метою профілактики
 ентомозів і недопущення виникнення їх негативних наслідків у період випасання худоби необхідно на час масового льоту кровосисних комах:
 – випасання тварин проводити до і після льоту мошки (вранці та ввечері);
 – випасання худоби проводити на пасовищах, які добре продуваються вітрами;
 – літні табори розміщувати в місцях віддалених від річок, боліт, вологого лісу;
 – постійно вести нагляд та звертати
увагу на клінічний стан тварин;

-- щоб запобігти нападу гнусу на тварин своєчасно заганяти тварин у приміщення.
 Найбільш доступними і економічно ефективними заходами профілактики проти симуліїд є синтетичні обробки волосяного покриву тварин інсектицидами і репелентами.
 При виборі препаратів для обробок тварин, необхідно звертати увагу на їх високу інсектицидну ефективність, низьку токсичність для ссавців і тривалість залишком дії.
 Пам’ятайте, що застосування препаратів необхідно виконувати згідно діючих настанов з дотриманням усіх загальноприйнятих заходів безпеки.
 З появою клінічних ознак захворювання тварин від укусів мошки потрібно своєчасно звернутися до спеціалістів ветеринарної медицини району для одержання симптоматичного лікування.
 

Просимо проінформувати населення про загрозу !!!

 

Cергій ПШОНІК, в.о.начальника Турійської ДЛВМ.

Фото ілюстративне, взяте з відкритих інтернет джерел.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора