Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Держпродспоживслужба інформує: небезпечний шкідник – золотиста картопляна нематода

Дата: 22.02.2022 10:09
Кількість переглядів: 387

 Станом на 1 січня 2022 року у Волинській області запроваджено особливий карантинний режим на золотисту картопляну нематоду (далі ЗКН) в 4-х районах на території 127-и населених пунктів загальною площею 308,833 га, в тому числі: с/г господарства – 5 га, присадибні ділянки (особисті селянські господарства) – 303,833 га.  

     Вирощування картоплі в монокультурі протягом багатьох років, необізнаність в питанні захисту рослин від нематодозів може призвести до поширення глободерозу – хвороби, спричиненої ураженням картоплі ЗКН.

     На жаль, багато власників сільськогосподарських земель, зокрема особистих селянських господарств, навіть і не чули про існування такого шкідливого організму картоплі як нематода. Адже у приватному секторі захист культури полягає переважно лише у боротьбі з колорадським жуком та частково з фітофторозом картоплі.

     А потрапила ЗКН до Європи, а потім і до України з Південної Америки, окрім якої виявлена в Північній Америці, Австралії , в багатьох країнах Африки і Євразійського континента, в тому числі на окремих островах згаданих материків. Адже і Батьківщиною картоплі є гірські системи Анд Південної Америки.

     ЗКН отримала свою назву по характерному забарвленню самок  в період перетворення їх у цисти (померлі самки, наповнені яйцями, а весною вже й личинками першого віку, які в цисті перед виходом з неї переходять у 2-у стадію), тому їх називають ще цистоутворюючими через здатність утворювати стійку до зовнішніх факторів оболонку. Таким чином помираючи, самка  ущільнює свою оболонку ще й хітиновим прошарком, проявляючи унікальну турботу про своє потомство, яке всередині не реагує ні на які несприятливі умови, радіацію, пестициди. В одній цисті міститься від кількох десятків до понад тисячу яєць і личинок. 

     Отже,  нематода – це розміром з макове зерно (по забарвленню як просове), приблизно 1 мм організм, який належить до типу круглих червів. До речі, всім відомі паразити тварин та людини  аскариди і гострики – теж нематоди. 

     Золотиста картопляна нематода – це вкритий кутикулою (міцний та еластичний захисний покрив, утворений з білка колагену) шкіряно – м’язевий мішок, з порожниною, заповненою рідиною, яка під тиском виконує роль хребта, дихальної та кровоносної систем немає, повітря вбирає всім тілом, інші системи життєдіяльності мають просту будову, має міцний стилет – ротовий апарат у формі списа, яким і проникає у тканини рослин.  ЗКН – роздільностатевий організм , самці мають видовжену червоподібну форму, не харчуються. Самки округлої форми. Личинки проходять чотири етапи розвитку, перша і друга стадії яких – рухлива.

     Життєвий цикл ЗКН проходить у ґрунті, паразитує на корінні, іноді на бульбах  картоплі, яка є основною культурою – живителем, а також на корінні перцю, помідор, баклажанів та інших пасльонових культур, в т.ч. і дикоростучих (бур’янів). Але рослинами-живителями для ЗКН є також бур’яни родини лободових та амарантових (щириця, лобода).

      Ураження картоплі ЗКН спричиняє хворобу глободероз. Проявляється вона спочатку у вигляді окремих вогнищ. Вражені рослини пізніше проростають, відстають у рості, утворюють невелику кількість тонких стебел, цвітіння неповноцінне або відсутнє, зав’язуть кілька дрібних бульб, можливо деформованих (2-3 шт.) або не утворюють зовсім, листя починає жовкнути знизу доверху (проявляється хлороз), скручується, на фоні здорових виглядає зів’ялим, особливо у суху погоду, а потім і зовсім всихає. На нематодозаражених ділянках раніше з’являється колорадський жук та проявляється фітофтороз картоплі. Ознаки глободерозу добре помітні через 40-50 днів після висаджування картоплі. Але симптоми на початкових стадіях виявити дуже складно. Надійний метод – відбір зразків рослин картоплі з грунтом та проведення лабораторної експертизи. 

      У грунті личинки ЗКН здатні переміщуватись на відстань до 1м. Але основним джерелом розповсюдження ЗКН є заражений ґрунт, садивний матеріал -  бульби картоплі, коренеплоди, цибулини, укорінений садивний матеріал, декоративні й інші рослини із заражених полів , а також  сільгоспінвентар, транспортні засоби,  тварини, птахи, взуття та одяг людини, до яких прилипли частинки зараженого ґрунту із цистами, які можуть поширюватися також вітром і водою. Виявити їх можна при уважному огляді кореневої частини куща картоплі під час цвітіння. На коренях неозброєним оком можна побачити безліч золотистих, маленьких кульок-цист, які тримаються коріння.

      Заходи боротьби з золотистою картопляною нематодою: 

  • Чергування культур у сівозміні (озимі зернові, багаторічні трави, бобово-злакові сумішки).

  • Застосування немотодостійких сортів (Обрій, Берегиня, Санте, Слов’янка, Альвара та ін.)

  • Застосування агротехнічних методів, які передбачають внесення добрив, знищення бур’янів.

  • Застосування нематоцидів (фумігантів або системних препаратів).

  • Переміщення вирощеної продукції за  межі області проводити тільки при наявності карантинного сертифіката.

  • Впровадження особливого карантинного режиму на вогнищах, згідно зі ст.8 Закону України «Про карантин рослин».

Фітосанітарні заходи

Забороняється ввезення ураженого садивного матеріалу й ґрунту із зон зараження країн поширення захворювання. Карантинне інспектування посадок картоплі (маршрутні обстеження) доцільно проводити в період масового цвітіння рослин. Для подальшого нематологічного аналізу відбирають зразки ґрунту. У разі виявлення зараження обов'язкове знищення посівів і посадок радикальним методом із негайним спалюванням викопаних рослин та дезінфекцією засобів інвентарю. Вивезення продукції рослинного походження із цієї зони проводиться за дотримання встановлених вимог (із господарств, які знаходяться під карантином, заборонено вивезення садивного матеріалу). Повинна бути просторова - 1 км - ізоляція насінницьких посадок картоплі від виробничих та присадибних ділянок.

Отже, при виборі сорту картоплі на насіння  надавайте  перевагу нематодостійким  сортам. При виявленні підозрілих рослин чи бульб картоплі просимо звертатись в управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби  за адресою:  смт.Турійськ, вул. Дубівська,3.

 Провідний спеціаліст Галина Беляновська.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора