Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Стратегія розвитку: влада, експерти, депутати, бізнес та громадськість спільно працюватимуть над її розробкою

Дата: 23.02.2022 09:28
Кількість переглядів: 553

Фото без опису22 лютого у Турійській громаді відбулася консультативна нарада з питань розробки Стратегії місцевого розвитку. Пройшла вона за участю представників Асоціації міст України, місцевої та районної влади, депутатів Волинської обласної та Турійської селищної рад, старост, керівників установ.
З вітальним словом до учасників зустрічі звернувся насамперед Турійський селищний голова Олексій Безсмертний. Він зауважив, що нині складна ситуація у нашій країні, зважаючи на агресивні дії Росії. Проте, як зауважив очільник громади, хочеться вірити, що все буде добре, а щоб наша громада в подальшому розвивалася, потрібно працювати над Стратегією. Олексій Миколайович детально описав соціально-економічний, демографічний, фінансовий стан громади, її інфраструктуру.
Фото без описуПочергово слово надавали голові Ковельської районної державної адміністрації Ользі Черен, помічнику народного депутата Вячеслава Рубльова Юрію Харченко. Вони акцентували увагу на важливості розробки Стратегії, що дасть бачення розвитку громади на декілька років вперед. При цьому зазначалося, що успішну громаду можна збудувати тільки разом. 
Виконавча директорка Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар’яна Конончук зауважила, що у Турійської громади нині історичний момент, коли вона починає працювати над планом конкретних дій і заходів, які в подальшому приведуть до змін. При цьому експертка наголосила,  що власну стратегію обов’язково потрібно гармонізувати із стратегічними рівнями області та України. І акцент треба ставити на тому, щоб місцеві мешканці хотіли залишатися і жити у Турійській громаді, щоб їм було комфортно, були робочі місця, соціальний захист, гарний рівень освіти.

Фото без опису Ще одним важливим моментом, як зауважила експертка, є правильно виставити пріоритети, аби якомога більше коштів залучати із державного бюджету.
Мар’яна Конончук звернула увагу, що вже триває робота над законопроєктом № 5223 щодо засад регіональної політики щодо збільшення ДФРР для громад до 3 % від усього бюджету країни. Таким чином, кошти, які українські громади можуть отримати на розвиток, збільшиться, а система розподілу стане значно прозорішою. 
Заслужений економіст України, консультант Волинського регіонального відділення Асоціації міст України з бюджетних питань Василь Гром наголосив, що стратегія має бути не просто красивим документом, який можна поставити на полицю, а справжнім та дієвим інструментом. На його думку, важливим елементом стратегії є бюджетне планування, розрахунок фінансів та контроль на кожному з етапів.
Своїм баченням розвитку громади поділився голова фермерського господарства "Перлина Турії", депутат Волинської обласної ради Володимир Яренчук. Він зауважив, що має багато ідей та планів, зокрема, вироблення біопалива з гною, та низку інших. Володимир Арсентійович наголосив на важливості розвитку подібних «Перлині Турії» господарств, які створюють робочі місця («Перлина Турії» створила 300 робочих місць у громаді) та дбають про благоустрій сіл.

На продовження учасники ознайомчої зустрічі у робочих групах мріяли про те, що має бути у громаді, вивчали її слабкі та сильні сторони, перспективи та виклики, загрози та можливості, обговорювали стратегічне бачення громади.
Сектор розвитку, комунікацій, зв’язків з громадськістю та проєктної діяльності Турійської селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора