Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Про роль права в житті людини з нагоди Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги

Дата: 10.12.2021 11:43
Кількість переглядів: 1022

Щорічно 10 грудня в Україні відзначають День безоплатної правової допомоги.

Цей день приурочено до Міжнародного дня прав людини,який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

І тому сьогодні ми хотіли б розповісти Вам про роль права в нашому житті.

Народжуючись в Україні - суверенній і незалежній, демократичній, соціальній, правовій державі , ми з першої хвилини нашого життя знаходимось під захистом права. І якщо зовсім маленька дитина ще не до кінця відчуває вплив правової системи на її життя, то підростаючи вона з кожним днем починає знайомитись зі своїми правами. Як дорослим, так і малечі необхідно розуміти яку роль відіграє право у їх житті.

Перш за все , якщо говорити коротко і зрозуміло , то право – це система норм, тобто певних встановлених правил поведінки, які існують для регулювання суспільних відносин. Із вищенаведеного стає зрозумілою основна функція цієї системи – регулятивна.

Конституція, кодекси,закони , інші нормативно-правові акти створюються для врівноваження приватних та публічних інтересів , встановлення правового зв’язку між людиною та державою. Однак на цьому функції права не закінчуються.

Встановлені державою правила поведінки створені також для нашої охорони. Така роль права полягає в тому, що певна частина правових норм містить заборони небажаних для суспільства діянь і передбачає негативні для особи наслідки, пов'язані з втратою особою певних належних їй благ (свободи, матеріальних, організаційних благ), що стримує особу від протиправної поведінки.

Проте не всі громадяни «грають за правилами», є ті для кого права інших не мають значення. Їх не стримує вплив держави та права, і тут у «гру» вступає захисна роль нашої правової системи.

Захисний вплив права виявляється за наявності правопорушення, вчиненні шкоди суб'єктам права; іноді виражається у застосуванні примусових заходів (фізичного примусу - позбавлення волі особи, котра вчинила злочин) і, як правило, потребує оборонної діяльності, діяльності з побудови, відновлення, порушених прав та інтересів, правового стану (поновлення на роботі чи посаді незаконно звільненого працівника; сплата аліментів; захист особи від необґрунтованого обвинувачення, осуду, обмеження її прав і свобод; самозахист прав тощо).

«Для мене не важливо, на чиєму боці сила; важливо те, на чиєму боці право»,- сказав Віктор Гюго. І складно не погодитись з його словами. В сучасному цивілізованому світі налагоджене функціонування правової системи є визначальним вектором руху країн. Варто також пам’ятати , що право завжди здійснює свої функції з двох сторін: і з боку громадян, і з боку держави,

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора