Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

На Турійщині патріотично та піднесено відзначили День захисників та захисниць України

Дата: 15.10.2021 13:00
Кількість переглядів: 1783

Фото без опису

Окутаний павутиною туману ранок 14 жовтня. З різних куточків Турійської громади з’їжджаються воїни Української армії – учасники бойових дій АТО/ООС. У цей особливий день вони разом, знову пліч-о-пліч. Першочерговим обов'язком вважають відвідати могили загиблих побратимів – Івана Ващені та Володимира Поліщука, зустрітися з їхніми рідними.

Розсікає ранкову тишу звук моторів автомобілів і мелодії патріотичних українських пісень. Гордо розвиваються на вітрові червоно-чорні та синьо-жовті прапори. Гурт автомобілів розділився: одні рушили на Туричани, інші – на Мочалки. Розмови із рідними не прості. Нелегко знайти потрібні слова, але важливі не слова, а дух єднання, пам’ять і відчуття єдиної української родини. По-синівськи у знак вдячності кожен атовець потис руку батькові Володимира Поліщука.

Фото без описуФото без описуФото без описуОгорнули увагою та теплом рідних загиблих. Спільна молитва на могилах. «Отче наш…» тихо зринало з уст, торкаючись душ тих, хто на Небесах. На місця спочинку українських воїнів лягли квіти від спілки атовців Турійщини «Булат», Турійської селищної ради та голови Ковельської районної державної адміністрації Ольги Черен. В цей особливий день данину пам‘яті віддали не лише землякам, які загинули в російсько-українській війні, а й в роки Другої світової. Поруч із могилою Володимира Поліщука земний спочинок у братській могилі знайшли одинадцять воїнів УПА у далекому 1943-му. В знак пам’яті учасники АТО/ООС, схилившись на коліно, хвилиною мовчання вшанували їх подвиг.

– 300 років українці воюють з росіянами за свою волю та незалежність, – зауважив кіборг Сергій Янок, – хотілося б, щоб на нашому поколінні боротьба скінчилася, щоб більше не гинули українці за свою землю.

Підносилися в цей день молитви за спокій душ загиблих захисників України у храмах Турійщини, молилися за здоров’я українських воїнів, які боронять нашу державу нині. Тож не випадково атовці вирішили розпочати патріотичну ходу, приурочену Дню захисників та захисниць України, у сакральному для нашого народу місці – біля церкви. На подвір’ї Турійського Свято-Троїцького храму Православної церкви України 14 жовтня було велелюдно – не лише турійчани, а й мешканці з інших громад долучилися до патріотичного дійства. Фото без описуГордо підносились у блакить неба «Слава Україні!», «Героям слава!». Від учасників урочистої ходи лягли квіти до пам’ятних знаків Борцям за волю і незалежність України та Героям Небесної сотні. Митрофорний протоієрей Миколай Даньків відслужив поминальну панахиду. Спільно молилися турійчани за спокій душ тих, хто віддав своє життя за Україну. Прозвучали «Многая літа» атовцям, які 14 жовтня відзначали день народження. І на цій позитивній ноті громада автоколоною рушила на Вовчак – місце, яке стало символом незламності українського духу, патріотизму і відважної боротьби за волю.

Фото без описуНа землі, окропленій кров’ю синів і доньок України, до великої української родини, яка зібралася 14 жовтня в урочищі Вовчак, звернулися, насамперед, дружина загиблого Василя Крищука та дружина і донька Івана Ващені. Вони подякували за пам’ять про рідних і дорогих їхньому серцю людей. Урочисто колоною люди рушили до кургану Слави та могил вояків УПА. Хвилина мовчання, квіти – як символ, що ми пам’ятаємо свою історію і тих, хто виборював нашу незалежність.

А на продовження свята – віночок патріотичних пісень у виконанні народного аматорського ансамблю народної музики «Сузір’я», вокального колективу «Кант», народного аматорського фольклорного колективу «Ягодинські свояки» та народної аматорської хорової капели «Злагода».

Фото без описуА поміж тим учасникам АТО/ООС вручали нагороди та відзнаки різних рівнів, а також подарунки: від народного депутата Вячеслава Рубльова, Ковельської районної державної адміністрації, Турійської селищної ради. Слово для привітань почергово надавали голові Турійської селищної ради Олексію Безсмертному; помічнику народного депутата Вячеслава Рубльова Василю Шудруку; депутату Волинської обласної ради Олександру Пирожику; представнику Ковельської райдержадміністрації, учаснику бойових дій Сергію Хомичу; директору Турійської районної філії Волинського обласного центру зайнятості, учаснику АТО/ООС Сергію Яровенку; атовцю Юрію Пушкарському.

У їх виступах звучали слова про патріотизм, про нерозривний ланцюжок поколінь, їх слави і відваги від часів Козаччини, крізь роки визвольної боротьби Української повстанської армії  й до сьогодення. А також побажання миру і щоб під святим Покровом Пресвятої Богородиці завжди були українське військо та її народ.

Сектор розвитку, комунікацій та зв’язків з громадськістю Турійської селищної ради.

  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора