Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Мешканці Туличівського старостату на сходах селян обговорили кандидатури на посаду старости

Дата: 15.07.2021 09:55
Кількість переглядів: 891

Фото без опису14 липня у селі Радовичі пройшли збори жителів, які мешкають у селах колишньої  Туличівської сільської ради (Туличів, Радовичі, Вербичне, Літин, Молодівка, Серебряниця). Це стали наймасовіші сходи з усіх старостинських округів: за підрахунком лічильної комісії, у залі були присутні 134 людини. Для жителів навколишніх сіл, бажаючих взяти участь у зборах, був організований довіз. Єдине питання, винесене на обговорення, – визначення кандидатури на посаду старости. Оскільки в колишній Туличівській сільській раді виникла конфліктна ситуація із призначенням старости, на одному із засідань сесії депутати прийняли рішення затвердити ту кандидатуру, яку підтримає більшість на сходах селян.

На час проведення зборів було висунуто дві кандидатури на посаду старости Туличівського округу – Володимира Данилюка та Тетяни Костюк. Хоча, як зауважив під час сходів селян Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, якщо жоден із кандидатів не матиме підтримки, готові розглянути кожну кандидатуру, запропоновану людьми. Із залу прозвучала пропозиція, аби старостою обрали Людмилу Бартко, яка є працівником ЦНАПу і тимчасово виконує функції старости. Олексій Миколайович зауважив, що пропонував їй цю посаду, але, як підтвердила й сама Людмила Володимирівна, вона відмовилась.

За пропозицією Андрія Полячука, голови постійної комісії селищної ради з питань освіти, молоді, фізкультури і спорту, дозвілля населення, профілактики злочинів і правопорушень, прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту, було вирішено перед голосуванням заслухати виступи кандидатів, а під час обговорення вислухати по три «за» і «проти» за кожного кандидата.

Першим надали слово Володимиру Данилюку. Він, насамперед, подякував усім присутнім за те, що знайшли час і можливість прийти на збори, зокрема і керівникам сільгосппідприємств, яких у залі в той день було до десяти. Розповідаючи про себе, Володимир Васильович зауважив, що мешкає у Радовичах з 1978 року. Він також озвучив, що 7 років пропрацював помічником лісничого, 20 років – лісничим і 14 років –  директором лісництва. На закиди щодо свого віку Володимир Данилюк сказав, що йому, як активній людині, хочеться бути в строю і приносити користь своїй громаді.

У разі обрання на посаду старости Туличівського округу Володимир Васильович пріоритетом для своєї роботи назвав декілька напрямів. Щодо врегулювання питань, які стосуються земельної сфери, він пообіцяв шукати компроміси, аби в громаді не створювалися конфліктні ситуації. Одним з важливих, за його словами, буде питання благоустрою. На території старостату є хати, у яких ніхто не проживає, кладовища, де варто навести лад. Для цього, за його словами, потрібний організатор, який згуртує громаду, аби спільно робити села привабливішими та охайнішими. Проведення вуличного освітлення, ремонт клубів, доріг – теж, за словами Володимира Данилюка, мають бути в полі зору старости. А ще питання соціального характеру, культури, духовності. Як колишній працівник лісового господарства він зауважив на важливості відтворення лісового фонду. Для цього, за його словами, варто при селищній раді створити групу з фахівців, які б контролювали вирубку лісу разом з лісовою охороною і водночас слідкували за лісовідновленням. У разі призначення старостою Володимир Данилюк у своїй роботі пообіцяв опиратися на громаду, депутатський актив, Турійського селищного голову та керівників сільгосппідприємств, таких, як Роман Микитюк, які мають бажання дбати про розвиток населених пунктів та тієї території, на якій господарюють. У такій співпраці, на його думку, можна робити корисні справи для людей. 

Фото без описуНа підтримку кандидатури Володимира Данилюка виступили Роман Микитюк, Алла Бадира, Микола Домбровський. Проти виступила Наталія Луцюк, яка, зокрема, озвучила про відкриті на Володимира Данилюка кримінальні справи. Андрій Полячук наголосив, що оскільки вироків суду немає – на цей час існує презумпція невинуватості, в разі, коли будуть – депутатський корпус діятиме відповідно.

Тетяна Костюк, взявши слово, зазначила, що хоч 12 років проживає у селі Клюськ, але є мешканкою й Туличівського старостату, бо вона родом звідси і тут живуть її батьки. Маючи можливість порівняти Клюський та Туличівський округи, вона зауважила, що на території колишньої Клюської сільської ради менше сільгосппідприємств, ніж на території Туличівської, але при цьому, за її словами, інфраструктура у набагато кращому стані. При менших надходженнях у бюджет, як стверджувала Тетяна Костюк, відремонтовані клуби, дороги. Вона зауважила, що для громади вклад Романа Микитюка – це, звичайно, позитив, але інфраструктура певних сіл колишньої сільської ради в поганому стані і це, за її словами, провина колишніх працівників сільської ради, які не спрямовували кошти на розвиток території громади.

Фото без описуНа зборах піднімалася й тема прийнятого 14 липня, у день проведення зборів, Проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост № 4535, відповідно до якого є певні суперечності щодо проведення даних зборів і обговорення кандидатури старости. Але, як було зауважено, оскільки закон іще не набув чинності, затвердження старости проходить відповідно до чинного на той момент законодавства. І сходи селян – це не вимога закону, а ініціатива депутатів, які хочуть прислухатися до думки громади.

Після дискусій відбулося голосування. 115 із 134 присутніх на загальних сходах селян проголосували за кандидатуру Володимира Данилюка на посаду старости, 12 – проти і 5 – утримались.

Попри напругу і гарячу обстановку (не лише через високу температуру на вулиці) все ж таки у залі панувала атмосфера конструктивного діалогу. Звучали і оплески виступаючим. А от найприємнішим моментом сходів селян були вітання настоятелю місцевого храму отцю Володимиру: від імені Турійської громади її очільник Олексій Безсмертний привітав духовного наставника Туличівського старостату з днем народження і подарував пам’ятний подарунок.

Сектор розвитку, комунікацій та зв’язків з громадськістю.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора