Турійська селищна рада територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Перед громадою відзвітував боблівський староста

Дата: 06.07.2021 09:38
Кількість переглядів: 715

Фото без опису4 липня перед мешканцями сіл Бобли, Оса, Ревушки за півріччя діяльності на посаді старости відзвітував Роман Пащук. Участь у зборах взяли очільник громади Олексій Безсмертний та четверо депутатів Турійської селищної ради.

Звіт старости Роман Пащук розпочав із статистичних даних. Зокрема, він зазначив, що загальна площа Боблівського старостинського округу становить 10500 гектарів. У громаді зареєстровано 1291 мешканець. У селах є 620 дворів, у 95 з яких – ніхто не проживає. На території старостату діють: Боблівська ЗОШ І–ІІІ ст. (навчалося 140 учнів, дитячий садочок відвідувало 26 дітей), будинок культури, сільська бібліотека, 2 ФАПи, 2 поштових відділення, 5 магазинів. На землях Боблівського округу господарюють: ТзОВ «Бобли-Агро», ТзОВ «П’ятидні», фермерські господарства «Корсойл-Агро», «Нова околиця», «Наша Родина», «Обрій+», «АМіЛа», «Далекий хутір», а також Осівське лісництво Турійського держлісгоспу.

Щодо ведення діловодства, то Раман Пащук озвучив, що за звітний період він видав 370 довідок, провів реєстрацію місця проживання 61 людини, здійснив 8 нотаріальних дій, прийняв 238 звернень, більшість з них стосувалися земельних питань. Також надавав допомогу з оформлення пенсії.

За цей короткий проміжок часу на посаді старости Роману Пащуку спільно з громадою за підтримки Турійської селищної ради та місцевих господарників вдалося зробити низку справ для покращення стану сіл.

Спільно з місцевими мешканцями упорядкували території  боблівського парку, алеї, стадіону, старого дитячого садочка, біля обелісків Слави у Боблах та на Осі, на кладовищах, біля Свято-Михайлівської церкви у селі Оса.

На прохання жителів села Ревушки у цьому селі відремонтували автобусну зупинку. Самі ж сельчани, аби зробити її ще привабливішою, вирішили розмалювати в патріотичному національному стилі.

За підтримки депутатського корпусу розпочалась робота із переобладнання приміщення ФАПу у Дім громади, де мешканці Ревушок матимуть змогу проводити обрядові свята.

За словами старости, на цьому тижні розпочались роботи з освітлення центральної алеї в селі Бобли. Також встановлюються додаткові ліхтарі на інших вулицях сіл.

Завдяки допомозі «Бобли-Агро» у селі організовано централізоване вивезення сміття. Хоча, як зауважив Роман Пащук, проблема із стихійними сміттєзвалищами залишається і є досить болючим питанням.

Староста повідомив, що в травні був зареєстрований проєкт у Міжнародній організації з міграції (МОМ), мета якого – створення нових робочих місць у громаді та ефективне використання вільних приміщень у будинку культури.

Думаючи про молодь, Роман Пащук зауважив, що було б добре відновити покриття стадіону і облаштувати зону відпочинку у парку.

Піднімалася й тема доріг. Принагідно староста подякував усім, хто допомагав з розчисткою від снігу у зимовий період. Також він озвучив, де здійснювалася підсипка доріг та грейдерування. Проте це питання залишається актуальним і надалі. За кошти Турійської селищної ради уже виготовлена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт дороги Овлочин–Соловичі–Бобли–Ревушки.  Заплановано грейдерування та підсипання на вулицях сіл старостату упродовж літнього періоду.

Озвучуючи проблеми, які накопичились в селах протягом багатьох років, Роман Пащук зауважив, що необхідно ремонтувати Боблівський будинок культури, а також встановити у ньому опалювальну систему. Олексій Безсмертний зауважив, що заклад культури у Боблах дуже великий, тому потребує значних капіталовкладень. Але є можливість відновлювати та ремонтувати будинок культури частинами, як це роблять у Кульчині.

Заміни потребує і частина огорожі на кладовищі у селі Бобли.

Фото без описуОдним із важливих питань, яке підняв староста, а згодом обговорили його спільно із громадою та Турійським селищним головою Олексієм Безсмертним, стало створення проїжджої частини біля церкви у Боблах. Як повідомив староста, було уже дві вимоги від відділу безпеки дорожнього руху про демонтаж воріт. Проте громада на зборах відмовилася їх демонтувати, аргументуючи, що на тій території є поховання. Тому вирішила внести зміни у генеральний план села, аби була об’їзна дорога.

Найактуальнішими під час дискусії стали земельні питання. Громада підняла тему про громадські пасовища. Після обговорення вирішили на Осі зарезервувати 60 гектарів за пайовиками, які не отримали землю, і 5 гектарів залишити під громадське пасовище. Дискутували і про ще одну земельну ділянку, яка планувалася виставлятися на аукціон для здачі в оренду. Проте громада прийняла рішення надати її людям для ведення особистого селянського господарства. Піднімалася і тема городів, які не обробляються, тож, як озвучувалось під час зборів, їх можна вилучати і давати іншим людям під приватизацію.

Селяни також піднімали питання про меліоративні рови, безгосподарські хати, ремонт приміщення колишнього садочка та багато інших.

Після обговорення присутні на зборах провели голосування і визнали роботу старости за пів року діяльності задовільною.

Прессекретар Турійської селищної ради.

 

  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних