Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

У Мокреці на сходах селян обговорили важливі питання

Дата: 05.07.2021 12:42
Кількість переглядів: 946

Фото без описуНедільний день, 4 липня, для мешканців мокрецького старостату був позначений особливою подією: за півріччя діяльності на посаді старости звітував Олександр Швець. Участь у зборах взяли очільник громади Олексій Безсмертний та депутати Турійської селищної ради.

На початку зустрічі Олексій Миколайович зауважив, що пів року – це невеликий проміжок часу, тож це не є звіт старости за зроблене, бо й можливостей для великих фінансових надходжень немає, адже Турійська громада включає аж 52 села і, як зазначив селищний голова, навіть для того, щоб утримати те, що є й проводити хоча б мінімальні роботи з благоустрою, потрібні чималі кошти. Тому, як він зауважив, цей звіт – це швидше можливість побачити, як люди сприймають старосту, чи вміє він організовувати громаду, чи відгукується на проблеми людей, і водночас на зборах є змога обговорити важливі питання й окреслити план дій на майбутнє.

Під час звіту староста Олександр Швець коротко розповів, що зроблено у селах старостинського округу Мокрець, Блаженик, Туропин, Турія, а також озвучив проблеми, над вирішенням яких потрібно працювати.

Олександр Швець розпочав із найменшого села Турія. Він розповів, що на його території  збереглося приміщення ферми, знайшлися бажаючі викупити майнові паї в людей і розпочати фермерську діяльність, що дуже позитивно, бо в майбутньому – це будуть нові робочі місця для селян.  Власники ферми вже отримали дозвіл на заключення договору оренди землі господарського двору.   

Хоч мешканців у селі небагато, все ж вони небайдужі  і власними силами стараються наводити лад. Для облагородження місцевого кладовища люди за власні кошти закупили сітку, а далі спільними зусиллями будуть встановлювати нову огорожу. Одна з проблем – необхідність розширення кладовища.

Як і скрізь є необхідність ремонту доріг, допомогти з цим пообіцяло фермерське господарство «Корсойл-Агро». Це ж сільгосппідприємство пообіцяло прогрейдерувати та підсипати дороги у Туропині. За словами старости, допомагає у проведенні благоустрою і нещодавно зареєстроване фермерське господарство «Туропин агро». Занедбані приміщення колишньої ферми воно вже привело у належний стан, облагороджується поряд з ними територія. Також ведеться робота з надання дозвільних документів на заключення договору оренди землі господарського двору колишньої тракторної бригади, де здійснює підприємницьку діяльність «Молочна веселка».

Спільно з громадою була проведена толока з прибирання кладовища у Туропині, за спонсорські кошти оновили обеліск Слави. З ініціативи громади на могилах солдатів, які загинули за визволення села, за спонсорські кошти будуть встановлені нові пам’ятники.

Однією з важливих подій у селі – стало відкриття відновленого шкільного стадіону, багато зусиль доклав колектив навчального закладу, а ініціатором та організатором став вчитель Віктор Дудик.

Фото без описуПроблемними залишаються питання ремонту будинку культури та медпункту, а також облаштування зупинки потяга біля села Туропин. «Укрзалізниця» не проти встановити зупинку, але за кошти громади, на що потрібно аж 1,5 млн гривень.

Також є проблема з приміщенням магазинів, які належать райспоживспілці, вони руйнуються і мають непривабливий вигляд.  Як зауважив староста, на Турії приміщення магазину уже куплене і піде під розбір.

Озвучуючи проблеми села Блаженик, Олександр Швець зауважив, що завдячуючи небайдужим мешканцям села, у належному стані знаходиться кладовище та пам’ятний знак визволителям села. А за вивіз сміття подякував ФГ «Вікторія».

Щодо облаштування на прохання людей автобусної зупинки біля «Турійського подвір’я», то Олександр Швець розповів, що ця траса – міжнародного значення і Служба автомобільних доріг запланувала проведення капітального ремонту цієї траси, у проєкті – оновлення покриття дороги, облаштування тротуарних доріжок, проведення освітлення та встановлення автобусних зупинок.

Староста також підняв одне з важливих питань облаштування пожежних водойм у кожному селі.

Говорячи про центральну садибу старостату село Мокрець, Олександр Швець зауважив, що за декілька місяців спільними зусиллям вдалося багато що зробити, але й чимало ще є роботи на майбутнє, тож доведеться скликати не одну толоку. Весною розпочалась робота з наведення благоустрою біля приміщення колишньої сільської ради, спільно навели лад біля хатів-пусток у селі, з допомогою учнів та педагогічного колективу впорядковані могили невідомих солдатів на кладовищі та в лісі. А от пам’ятник в центрі села, як зауважив староста, потребує реконструкції. Спільними зусиллями навели благоустрій і біля клубу.

За кошти селищної ради на кладовищі зрізали аварійні дерева. Таких старих насаджень на території старостату є чимало, тож, за словами Олександра Швеця, поступово будуть їх видаляти, аби вони не несли загрозу життю та здоров’ю людей. Піднімаючи тему облагородження кладовища, староста зауважив, що потрібно встановити нову огорожу. Порадившись із громадою, вирішили стару огорожу здати на металобрухт, докласти кошти, залучити спонсорів і встановити нову із сітки.

Фото без описуЗвітуючи, староста зазначив, що за кошти Турійської селищної ради та КП «Турійський центр надання первинної медико-санітарної допомоги» відремонтовано дві кімнати у приміщенні колишньої сільської ради для ФАПу. Власними силами людям вдалося оновити фасад приміщення та облаштувати каналізацію. До початку опалювального сезону планують обладнати котельню твердопаливним котлом. У планах – в приміщенні, де колись був ФАП, перенести бібліотеку. Ремонту потребує місцевий заклад культури. Оскільки коштів нині громада не має, то староста запропонував власними силами зацементувати мікротріщини на даху, аби зупинити руйнування будинку культури.

Одним з важливих, як зауважив староста, є земельні питання. Піднімалась також тема грейдерування доріг, розчистки від снігу у зимовий період, за допомогу звучали слова подяки на адресу ТзОВ «АМіЛа», ФГ «Поліська родина» і «Корсойл-Агро», а також кожної небайдужої людини, яка доклала зусиль, аби зробити своє село кращим та привабливішим. Для цього мокречани запропонували попрацювати над облаштуванням дитячого ігрового майданчика, та ще й не одного.

Як зауважив на завершення свого звіту Олександр Швець, планів – багато і проблем також, але спільно їх можна вирішити. Голосуванням громада підтримала свого старосту, визнавши його роботу задовільною.

Прессекретар Турійської селищної ради.

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора