Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

У Новому Дворі відбувся конструктивний діалог між керівництвом громади, місцевими людьми та господарниками

Дата: 01.07.2021 12:43
Кількість переглядів: 882

 

Фото без опису30 червня у будинку культури села Новий Двір зібралася громада, аби заслухати звіт старости Руслани Веремчук, озвучити проблемні питання, поспілкуватися з очільником Турійської селищної ради, присутніми депутатами та представниками агрофірм, які орендують у селян землі на території новодвірського старостату. А він чималий – до нього входить аж шість сіл: Новий Двір, Дожва, Ловище, Осьмиговичі, Синявка, Поляна. Загальна площа території – 8691,7 гектарів. В селах проживає 1270 людей.

Зайнятість населення

Звітуючись перед громадою, староста Руслана Веремчук зауважила, що однією з проблем у їхніх селах є безробіття, тож багато хто шукає сезонну роботу закордоном. Загалом працевлаштовані 273 людини. У галузі освіти працює 57 людей, охороні здоров’я – 10, у транспортній сфері – 14 і по 39 чоловік – у промисловості та торговельній сфері. Частина людей на власних паях займається веденням особистого селянського господарства. Зареєстровано 9 підприємців, тож, як зазначила староста, проблем із торговельними закладами немає, окрім села Поляна, але там працює роздрібна торгівля.

Освітянська сфера 

Фото без описуНа території старостату діє дві школи: Новодвірська ЗОШ І–ІІІ ст. (навчалося 112 дітей) та Осьмиговичівська ЗОШ І–ІІ ст. (навчалася 41 дитина). Щодо стану шкіл, то, як розповіла староста, новодвірський заклад освіти потребує значного ремонту: потрібно повністю замінити стару електропроводку, прогнилу підлогу, зробити ремонт стель, з яких осипається штукатурка. Як зауважила староста, частково дошки для підлоги надали спонсори. У цьому році заплановано у майстерні зробити спортзал. СТзОВ ім. Лесі Українки надало спонсорську допомогу на придбання вікон, дверей та батарей.

Проблемні питання по Новодвірській ЗОШ піднімали і її працівники. Зокрема, щодо фасаду школи, яка була обмурована ще у 80-х роках минулого століття.

Щодо осьмиговичівського закладу освіти, то також є проблеми з електропроводкою, необхідно замінити двері, частково протікає стеля. Крім того, потрібно встановити насос до котла та впорядкувати територію перед входом. За кошти селищної ради замінена на сходах плитка, оскільки попередня була слизька.

На території новодвірського садочка, як озвучила староста, необхідно встановити дитячий ігровий майданчик. Перші кроки вже зроблені – доставлений будиночок.

Заклади культури

На території старостату працює Новодвірський будинок культури, Осьмиговичівський клуб та Новодвірська сільська бібліотека.

Під час звіту Руслана Веремчук зауважила, що Новодвірський будинок культури відремонтований, але потрібно ще встановити паркан і збудувати сарай для зберігання палива. Проблема – приміщення для клубу села Осьмиговичі, для діяльності якого наразі орендується частина їдальні. Старе приміщення клубу в аварійному стані, тож староста запропонувала оформити його як безгосподарське майно і до зими розібрати. Саму територію розчистити та облагородити. Селяни цю пропозицію підтримали.

Діловодство

Фото без описуРуслана Веремчук озвучила, що, відповідно до своїх посадових обов’язків, вона приймає від жителів громади заяви, адресовані органам та посадовим особам селищної ради, передає їх за призначенням.

За звітний період староста прийняла 145 звернень по земельних питаннях, видала 285 довідок (на субсидію, характеристики, в ЦЗ та інші), 39 довідок про реєстрацію місця проживання, було зареєстровано 10 новоприбулих громадян і 5 знято з реєстрації. Вчинено 11 нотаріальних дій. З початку року допомогла в оформленні 83 субсидій на житлово-комунальні послуги та тверде паливо. Спільно із соціальним працівником постійно проводить обстеження умов проживання одиноких громадян, людей з інвалідністю, сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Благоустрій

Як відзвітувала староста, сніжна зима завдала чимало клопотів і з розчищанням доріг у селах Дожва та Осьмиговичі виникали проблеми. Але загалом ситуація була контрольованою завдяки допомозі агроформувань, які допомагали з розчисткою доріг від снігу.

За весняно-літній період ТОзВ «АМіЛа» прогрейдерувала частину доріг за кошти селищної ради. Ця робота продовжиться й надалі.

Також з місцевого бюджету громади були виділені кошти на ремонт системи централізованого водопостачання, зокрема, замінено насос, крани та частину труб.

Протягом перших місяців весни масово проводилась робота з прибирання територій сіл. Як зауважила староста, до цієї справи активно долучалися люди. Найактивнішу участь взяли учні шкіл та вчителі, які спільно з іншими односельчанами прибрали узбіччя протяжністю понад 12 кілометрів. Крім того, була організована велика толока, під час якої прибирали узбіччя інших доріг та у колишньому колгоспному садку. До акції активно долучилися жителі села Ловище та молодь села Поляни, зокрема, дівчата задля привабливості села пофарбували ще й міст.

Гарною ідеєю молоді, як зауважила староста, було облагородити місцеве озеро.

За словами Руслани Веремчук, ведеться постійна робота із прибирання несанкціонованих сміттєзвалищ, які є величезною проблемою, котру місцеві люди створюють самі. А також проводяться роботи з підгортання та загортання санкціонованих смітників. Допомогу надають місцеві агропідприємства та фермери.

Проводилося прибирання і на кладовищах, яких у старостаті є 9. Нині вони почергово обкошуються.

Також проводяться роботи щодо оновлення вуличного освітлення, зокрема, замінено 5 світодіодних ліхтарів на лампові, замінено лампи у Новому Дворі та Синявці.

На прохання мешканців встановлена нова автобусна зупинка у селі Синявка.

Земельні питання

Фото без описуОдним з основних орендарів землі у старостаті є СТзОВ імені Лесі Українки, яке орендує 1548,9354 га.

«СБЕ Україна Волинь» орендує 972 га, з них 709,49 га пайових земель, 112,4 га – невитребуваних паїв, 90,11 га – державних земель. Це господарство регулярно виділяє кошти на розвиток села – цього року 145 тисяч гривень. Крім того, виплачує стипендію учням, які добре навчаються, забезпечує новорічними подарунками. Як зауважила староста, такий господарник є хорошим прикладом для інших орендарів. 

188,5505 га по 197 договорах оренди земельних часток (паїв) орендує СВК «Слава». ПП «Західна Аграрна компанія» орендує 116 га державних земель, ТзОВ «Новодвірське» – 145,5819 га, ФГ «Трипілля ЛММ» – 77 паїв на площі 214,3972 га, 100 га знаходиться у постійному користуванні ФГ «Лан Балановича».

На зборах селян був присутній Іван Смітюх, керівник СТзОВ імені Лесі Українки, депутат Волинської обласної ради. Він обговорив з селянами нову ціну оплати за оренду паїв. Також, почувши озвучені потреби, які є у старостаті, пообіцяв вирішити проблему з пожежною частиною, ремонтом централізованої системи водопостачання, надати допомогу в облагородженні місцевого озера, виділити 10 тисяч гривень на садочок і 50 тисяч – на школу.

Участь у зборах взяли представники Сергія Мартиняка, власника агропромислової групи «Пан Курчак». Вони висловили бажання орендувати на території новодвірського старостату землі і озвучили орендну плату, яку можуть платити.

Як зауважив Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, громада нині у таких умовах, що без допомоги господарників, їх фінансових вкладень у розвиток соціально-економічного розвитку села, на жаль, не може обійтись. Тому він звернувся з проханням до всіх присутніх гуртуватися і разом наводити лад та проводити благоустрій у наших селах.

Під час звіту, староста Руслана Веремчук зупинялася на важливих для села проблемах, які потребують вирішення. Зокрема, піднімала тему автобусного сполучення, ремонту сільських доріг, продовження проведення вуличного освітлення, закриття «точок» продажу алкоголю, облагородження алейки і волейбольної площадки за будинком культури. Низку проблемних питань озвучили і самі селяни, зокрема, щодо у Дажві несанкціонованого кар’єру. У конструктивному діалозі між громадою, селищною радою та господарниками були окреслені шляхи вирішення проблемних питань.

Прессекретар Турійської селищної ради.

 

  

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора