Турійська селищна рада територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Дулібах на сходах селян обговорили роботу старости та вирішення важливих проблем

Дата: 24.06.2021 10:15
Кількість переглядів: 809

Фото без опису23 червня Тетяна Чайка відзвітувала за період своєї діяльності на посаді старости перед мешканцями сіл Дуліби і Туричани.

Як зауважив Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, такі обговорення у громаді роботи старост за півріччя проводять не випадково. Оскільки перед затвердженням не було повноцінного обговорення із людьми кандидатур старост, тож перед сесією, яка відбудеться в липні, проводяться ось такі сходи селян, які можуть легалізувати старосту, або ж громада висловить своє бажання обрати іншого. Голос зборів селян буде дорадчим і матиме вагоме значення.

Звіт старости Тетяна Чайка розпочала із статистичних даних. Зокрема, вона зазначила, що у Дулібах і Туричанах нараховується 278 дворів (у 62 ніхто не проживає), зареєстровано 630 мешканців. На території цих населених пунктів діє Дулібівська ЗОШ І–ІІ ступенів, дитячий садочок «Малятко», Дулібівський сільський будинок культури, Туричанський сільський клуб, Дулібівська сільська бібліотека, поштове відділення зв’язку, фельдшерсько-акушерський пункт.

Розповідаючи безпосередньо про виконану роботу, Тетяна Арсентіївна зауважила, що за звітний період вона видала 140 довідок різного характеру, оформила 42 справи на отримання субсидії, 5 – на допомогу малозабезпеченим сім’ям, 1 – по догляду за людиною, яка досягла 80 років, 1 – для отримання допомоги одиноким матерям, склала 10 актів обстежень матеріально-побутових умов проживання, надала 11 послуг з нотаріальних дій, підготувала 15 відповідей різним установам.

Щодо благоустрою, то за шість місяців у Дулібах і Туричанах: впорядкували пам’ятники загиблим воїнам; здійснили благоустрій на двох кладовищах та на території сіл; відремонтували в центрі села Дуліби та по інших вулицях освітлення.

Фото без описуСтароста детально hjpgjdskf про виконану роботу, яку вона здійснює, згідно з посадовою інструкцією. Зокрема, зазначила, що бере активну участь у зfсіданнях виконавчого комітету селищної ради, виконує усі доручення керівних органів громади, Пенсійного фонду та інших установ та організацій. Веде облік учасників АТО та бойових дій і прирівняних до них, людей усіх пільгових категорій, неблагополучних сімей. Надає їм, відповідно до своїх повноважень, необхідну допомогу.

Як розповіла староста, місцеві жителі утримують 60 корів. У нинішньому році виникла проблема із сінокосом, але орендар пішов назустріч і виділив частину землі для потреб селян, й на час звіту залишалося ще 10 гектарів під сінокосіння.

Неодноразово староста закликала людей гуртуватися і спільно дбати про свої села, не бути байдужими і долучатися до впорядкування кладовищ, подвір’їв, де ніхто не мешкає, узбіч вулиць. Спільно боротися із стихійними смітниками.

Озвучуючи проблеми – найактуальнішою і найболючішою, як зауважили згодом і самі мешканці сіл Дуліби і Туричани, є відновлення руху рейсового автобуса. Для людей села це життєво необхідна потреба. Шукаючи шляхи вирішення цієї проблеми, очільник громади Олексій Безсмертний детально розповів, що вже було зроблено і які варіанти опрацьовувалися. Оскільки проведенням тендерів на маршрути займається управління транспорту та зв’язку Волинської облдержадміністрації, селищна рада спільно з депутатським корпусом неодноразово зверталися до них щодо вирішення цієї гострої проблеми. Доплачувати перевізнику із місцевого бюджету, як того хочуть самі перевізники, у громади немає можливості. Звернення до аграріїв, які господарюють на землях сіл Туричани та Дуліби, допомогти з доплатою перевізникам також не дали результату. Олексій Миколайович розповів, що як він, так і староста спілкувалися із всіма можливими перевізниками, проте жоден не погодився курсувати даним маршрутом. Нині опрацьовується ще один варіант створення внутрішнього маршруту, який, можливо, частково вирішить проблему.

Дотичним до цього питання стало ремонт дороги. Щодо бічних вулиць по селі, то спільно з громадою вирішили провести грейдерування та часткову підсипку доріг. А щодо дороги, яка перебуває на балансі Служби автомобільних доріг, то Олексій Миколайович зауважив, що Турійська селищна рада виготовила проетно-кошторисну документацію на проведення капітального ремонту дороги Овлочин–Соловичі–Бобли–Ревушки. Справа тепер за Службою автомобільних доріг.

Ще однією актуальною темою для обговорення стало земельне питання. У ході дискусій громада вирішила упродовж найближчих двох тижнів знову зібрати сходи селян за участю орендарів ФГ «Перлина Турії» та агрофірми «Станіслав», аби спільно обговорити низку проблем. Зокрема, звернутися із проханням допомогти вирішити проблему з автобусним маршрутом, а також обговорити земельні питання. Щоб ця зустріч була конструктивною і робочою, місцеві жителі запропонували створити спілку орендодавців, які будуть представляти інтереси громади і постійно співпрацюватимуть із орендарями.

На зборах селяни також піднімали питання наведення порядку на території колишнього льонзаводу, вуличного освітлення, перекриття клубу в Туричинах.

На завершення зборів відбулося голосування. Присутні на сходах висловилися за надання квоти довіри старості Тетяні Чайці і визнали її роботу задовільною.

Прессекретар Турійської селищної ради.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних