Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Громада Перевалівського старостинського округу визнала роботу старости задовільною

Дата: 18.06.2021 19:29
Кількість переглядів: 893

18 червня громада Перевалівського старостинського округу зібралася у сільському будинку культури, аби заслухати звіт старости Ігоря Євчука та обговорити питання, які хвилюють мешканців. Сходи селян відбулися за участю Турійського селищного голови Олексія Безсмертного, депутатів Ковельської районної ради та Турійської селищної, представників агропідприємств „Волинь-Агро” та „Ратнівський аграрій”, лісничого Перевалівського лісгоспу.

Ігор Євчук став, так би мовити, першовідкривачем низки звітів старост Турійської громади. Передумовою такому нововведенню стало те, що під час затвердження старост на перших сесіях, коли депутати в гарячих дискусіях шукали консенсус, було вирішено дати можливість старостам попрацювати пів року, щоб потім знову на сесії повернутися до цього питання.

Перевалівський старостат, який складається із чотирьох сіл – Перевали, Торговище, Охотники, Осерби, увійшов до складу Турійської громади три роки тому під час добровільного об’єднання громад. Його площа становить 6191 гектар, кількість жителів – 645. Звітуючи за минулий рік та перше півріччя нинішнього року, Ігор Євчук озвучив як позитивні, так і негативні моменти.

За його словами, у нинішньому році завдяки співпраці з Турійською селищною радою і депутатським корпусом вдалося:

- провести грейдерування усіх доріг старостинського округу;

- зробити капітальний ремонт вулиці Садова у Торговищах;

- замінити вікна та побудувати ганок у Перевалівському сільському будинку культури;

- в закладі дошкільної освіти „Джерельце” створити додаткову групу, провести ремонт системи теплопостачання, встановити у спальній та ігровій кімнатах нові батареї, зробити ремонт приміщення;

- придбати для садочка морозильну камеру;

- завдяки ТОВ „АМіЛа” облаштувати нові ігрові майданчики;

- відремонтувати огорожу на сільському кладовищі в селі Торговище, а також закупити сітку;

- відновити вуличне освітлення в усіх селах старостату;

- налаштувати роботу з вивезення сміття у селі Перевали.

Проблемним питанням залишається автобусне сполучення сіл Осерби та Охотники з Турійськом та іншими містами. І шляхів вирішення цієї проблеми на даний час не можуть знайти.

Староста Ігор Євчук навів низку статистичних даних. Зокрема, він зазначив, що працівники Турійського територіального центру соціального обслуговування надають соціальні послуги 21 одиноко проживаючому жителю старостинського округу, а разову допомогу (у вигляді продуктів харчування та вживаного одягу) отримали 84 пенсіонери.

Долікарську допомогу мешканцям сіл не лише свого старостату, а й інших населенних пунктів Турійської громади надають медпрацівники Перевалівської амбулаторії, яка на даний час обслуговує 1320 людей.

На території старостату функціонує два освітніх заклади: ЗДО „Джерельце” відвідує 32 дитини, а Перевалівську ЗОШ І–ІІ ступенів – 57 учнів, хоча школа розрахована на 280 дітей. Однією з проблем є застаріла матеріально-технічна база навчального закладу, зокрема оновлення потребує комп’ютерний клас.

У сільській громаді діє два заклади культури – Перевалівський СБК та Торговищенський клуб, який перебуває в аварійному стані і є гостра необхідність заміни даху. Як зауважив староста, у зв’язку із пандемією і карантинними обмеженнями робота закладів культури була менш активною ніж в попередні роки, але низка заходів проводилася.

На території старостинського округу функціонує два сільськогосподарських підприємства – „Волинь-Агро” та „Ратнівський аграрій”. У цих підприємствах працевлаштовано 75 мешканців старостату.

Ігор Євчук зауважив, що прийом громадян здійснюється регулярно, а також проводяться виїзні прийоми громадян у селах старостинського округу. За 2021 рік зроблено 11 нотаріальних дій, видано 370 довідок, прийнято 128 заяв.

Заслухавши звіт старости, присутні на сходах жителі старостату проголосували за те, щоб визнати роботу старости задовільною.

Під час обговорення селяни озвучили низку проблем. Зокрема, говорилося про ремонт зупинки у Соснівці. Олексій Безсмертний пояснив, що зупинки перебувають на балансі Служби автомобільних доріг, при цьому зауважив, що постараються знайти рішення, як її відновити.

Прозвучало зауваження щодо налагодження механізму вивезення сміття у всіх селах Перевалівського старостату, а не лише в Перевалах. Очільник громади, роз’яснюючи дану проблему, зазначив, що у Турійську громаду увійшло 52 села. Коштом селищної ради забезпечити вивіз сміття у всіх населених пунктах неможливо, адже бюджет невеликий. Він закликав людей гуртуватися, бути господарями у власних селах і спільно дбати про затишок і порядок. Якщо ж є нагальна потреба, то селищна рада шукатиме шляхи, як допомогти. А щодо забезпечення інструментами та розхідними матеріалами для здійснення благоустрою, то це селищна рада обов’язково забезпечить, головне – щоб люди були активні.

Озвучувались проблеми необхідності відновлення частини меліоративного рову, а також придбання запчастин до пожежної машини.

Піднімалися питання ціни за оренду паїв та ремонт доріг, які розбивають великогабаритні машини сільгосппідприємств та лісгоспу. Консенсус в цих питаннях шукали спільно з представниками „Волинь-Агро” та „Ратнівський Аграрій”, а також Перевалівського лісництва, які висловили готовність допомагати вирішувати проблеми сіл. На їхню адресу звучали і слова подяки за допомогу в зимовий період з розчисткою доріг, а в теплий – з грейдеруванням.

Тема землі була найактуальнішою. Мешканці села подали на зборах заяву-клопотання з проханням розглянути на сесії питання щодо не продовження оренди землі загальною площею понад 100 га „Волинь-Агро”, щоб в майбутньому роздати її  мешканцям Перевалівського старостинського округу для ведення особистого селянського господарства.

Також говорили про виділення земельних ділянок атовцям.

Очільник громади Олексій Безсмертний, озвучуючи зроблене та плани на майбутнє, зазначив, що спільними зусиллями упродовж літа планується відремонтувати гараж пожежної частини в Перевалах, оновити огорожу навколо школи, здійснити ремонт котельні в приміщенні сільської ради.

Прессекретар Турійської селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора