Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Ранньовесняні роботи в саду

Дата: 09.03.2021 17:11
Кількість переглядів: 913

Ранньовесняні роботи із захисту штамбів плодових дерев в саду починають проводити з  початку березня до розпускання бруньок.  Рання весна – один із найвідповідальніших та напружених періодів у догляді за деревами, коли обов’язково потрібно починати роботи із захисту плодових насаджень від хвороб та шкідників. 

Якщо буде сприятливий прогноз погоди, починають формувати крону зерняткових плодових дерев. Як найраніше, ще до розпускання бруньок, обов’язковим заходом є агротехнічна та санітарна обрізка саду. Проводити її слід в теплі дні, при температурі не нижче -10 °С, так як в морозні дні деревина крихка, легко ламається, а при необережному русі можна поламати потрібні для дерева гілки. Цю роботу на плодових і ягідних культурах треба проводити щорічно. Багато шкідників і збудників хвороб зимують на ослаблених гілках. Тому під час обрізки дерев необхідно видаляти відмерлі і ушкоджені гілки, виносити їх з саду і спалювати. Після закінчення обрізки проводять лікування саду: рани і пошкодження на корі дерев акуратно зачищають, рясно промивають розчином мідного купоросу (300 г препарату на 10 л води), а після дезінфекції обробляють садовим варом.  Якщо протягом зими з дерев не були зняті і знищені павутинні гнізда із сухого листя з гусеницями золотогуза і білана жилкуватого, а також муміфіковані (засохлі) плоди, уражені плодовими гнилями, то цю роботу також проводять ранньою весною. Обрізку необхідно закінчити до того, як почнеться рух соку.  

У сонячний день в березні температура поверхні кори на штамбі з південно-західного боку буває на 12-15 вище, ніж на затіненій північно-східній стороні. Якщо ж штамби і скелетні гілки з осені побілені 20 %-ним вапняним розчином. (2 кг вапна на 10 л води), то різниця в нагріванні не перевищує 3-5 о С. Важливість цього захисного заходу очевидна. Перегрів і відтавання кори вдень з подальшим замерзанням вночі викликають опіки кори. Вони, як правило, проявляються у вигляді різного року плям з південно-західного боку дерева. В пошкоджених місцях кора стає дещо втиснутою і відрізняється за кольором. Внаслідок цього утворюються рани, через які і в основному і проникають у рослину збудники ряду інших хвороб штамбів і скелетних гілок. 

Утворення крижаної кірки — головна небезпека для всіх рослин взимку. Тому, під час танення снігу, незайвим буде зробити на ділянці стік. Якщо відлига встановилася надовго, але потрібно прибрати укриття з багаторічних рослин (листя, солому, хмиз), щоб їх коріння не зіпріли.

Перекопувати пристовбурові кола, як тільки відтане земля, корисно, але так, щоб не пошкодити коріння. За зиму ґрунт злежався, ущільнився, тому після перекопування - повітря і весняні дощі будуть краще надходити до коріння рослин. 

Перед розпусканням бруньок на плодових деревах, коли середньодобова температура повітря сягне +5?С, наступає пора першого обприскування плодових і ягідних насаджень інсектицидами. Ця обробка спрямована проти зимуючих на корі дерев каліфорнійської та інших видів щитівок, яєць яблуневої медяниці, плодових кліщів, різних видів попелиць, гусениць яблуневої молі і ін.

Другою ранньовесняною обробкою дерев є обприскування фунгіцидами проти збудників хвороб – парші яблуні і груші, плямистості листя, а також проти мохів та лишайників.  

Головна весняна обробка дерев і чагарників від шкідників починається з моменту утворення бутонів. У цей період прокидаються личинки і гусениці, що поїдають зав’язі. Коли рослини почнуть цвісти, в саду почнуть прокидатися комахи – шкідники кори, деревини і плодів. До них відносяться: кліщі, довгоносики, плодожерки, листовійки, попелиці, цикадки, пильщики і інші види жуків.

Лише грамотне застосування пестицидів дасть гарний результат. Щоб не завдати шкоди ні собі, ні довкіллю, кожен господар, захищаючи свій врожай, повинен обов’язково дотримуватись правил безпечного поводження з пестицидами. Необхідно пам’ятати, що забороняється проводити хімічні обробки садів та сільськогосподарських культур в період цвітіння. Усі роботи з пестицидами проводяться в тиху безвітряну погоду. 

 Дотримуйтесь правил техніки безпеки при роботі з пестицидами!

За більш детальною консультацією звертайтесь в управління фітосанітарної безпеки в Турійському районі за адресою:  смт Турійськ, вул.Дубівська,3

 

Провідний спеціаліст

відділу контролю за обігом засобів захисту рослин

 управління фітосанітарної безпеки Головного управління

Держпродспоживслужби у Волинській області                                   

Галина Беляновська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора