Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Боротьба зі шкідниками

Дата: 04.05.2020 14:47
Кількість переглядів: 354

За даними проведених обстежень у Володимир-Волинському, Луцькому та Рожищенському районах виявлено масове пробудження, вихід з місць зимівлі та шкодочинність оленки волохатої, або бронзівки волохатої (Epicometes hirta Poda.) і заселення посівів озимого ріпаку ріпаковим квіткоїдом. 

Ріпаковий квіткоїд

За умов теплої сухої погоди активність шкідника різко зросте, що призведе до пошкодження рослин та втрат урожаю. Тому спеціалістам господарств усіх форм власності слід проводити систематичні обстеження посівів і в разі перевищення порогу економічної шкідливості (для ріпакового квіткоїда становить: в період утворення бутонів – 1,0 жук/рослину, два тижні перед цвітінням – 2-3 жуки/рослину, на початку цвітіння – 5-6 жуків/рослину) за температури повітря не нижче +12 ºС необхідне проведення заходів по знищенню фітофагів шляхом крайових або суцільних обробітків посівів дозволеними інсектицидами, суворо дотримуючись регламентів їх використання та вимог охорони праці й навколишнього середовища. 

Оленка волохата 

За теплої сонячної погоди проходитиме інтенсивне заселення шкідником насаджень плодових культур, плантацій суниці, декоративних рослин та озимого ріпаку. В залежності від термінів цвітіння жуки мігрують з культури на культуру, пошкоджуючи бутони, квіти, зав’язь, молоді листочки. Небезпечний шкідник – поліфаг. Жуки чорні, покриті густими сірими волосками, на надкрилах білі плями, довжина – 8-13 мм. Зимують вони в ґрунті. Жуки літають в теплі сонячні дні. Шкодять жуки, які ранньою весною виходять з ґрунту і живляться пиляками та маточками перших квітучих рослин (кульбаба, тюльпани, нарциси), а пізніше переходять на квітучі плодові дерева та ягідники (абрикос, персик, слива, вишня, груша, яблуня, суниця). За лічені години об'їдають цвіт, тим самим знищують майбутній врожай. В холодну похмуру погоду дорослі комахи не активні, ховаються в ґрунті. Значні пошкодження цей шкідник завдає в посушливі роки. Після цвітіння садів оленка волохата мігрує на поля і живиться квітами злаків, рослинами родини хрестоцвітих та інших культур. Для зменшення шкідливості на присадибних ділянках можливо проводити струшування жуків з плодових дерев з попереднім обприскуванням холодною водою (жуки стають в’ялими і не злітають), встановлюють пастки – яскраві сині коритця чи миски з холодною водою (жуків приваблює синій колір) з наступним збиранням і знищенням шкідника. До цвітіння саду рекомендується обробити ґрунт під деревами інсектицидами.

Захисні обробки проводять інсектицидами згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування. Для боротьби з оленкою волохатою рекомендовані препарати: Біскайя 240 OD, МД, (ріпак), Каліпсо 480 SC, КС (яблуня та суниця), Маврік, ЕВ, (ріпак), 0,2-0,6 л/га (яблуня) та інші згідно «Переліку…».

При роботі з пестицидами суворо дотримуватись правил техніки безпеки та регламентів їх застосування!!!

Обробітки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

Не менше як за три доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати голів сільських і селищних рад, ОТГ та пасічників.

 

Провідний спеціаліст  управління 

фітосанітарної  безпеки  в  Турійському  районі                                

Галина Беляновська

Фото ілюстративне


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора