Турійська селищна рада територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мости співпраці: у Турійської об’єднаної територіальної громади новий партнер – польська гміна Садове

Дата: 04.03.2020 14:59
Кількість переглядів: 505

29 лютого Турійська об’єднана територіальна громада на своїй землі приймала шанованих гостей з сусідньої Республіки Польщі та самоврядців з волинських громад. Цей візит, який носив навчальний характер, – знаковий, адже завершився підписанням тристоронньої угоди про партнерство та співробітництво між Турійською селищною радою, гміною Садове, Свєнтокшинцького воєводства та Волинським регіональним відділенням Асоціації міст України.

Візит польської делегації та представників волинських громад на Турійщину розпочався із справжньої окраси нашого селища – Турійської ЗОШ І–ІІІ ступенів. За давньою українською традицією гостей зустріли із пишним короваєм на вишитому рушникові. Віршованими рядками не лише українською, а й польською мовами школярі привітали учасників зустрічі. Селищний голова Олексій Безсмертний разом із директором школи Надією Стасюк розповіли гостям про реконструкцію та позитивні зміни, які відбулись протягом останніх двох років в цьому навчальному закладі.

Фото без опису

Наступною зупинкою став Територіальний центр соціального обслуговування, екскурсію по якому провів його директор Віктор Мазурак. Він також розповів, чим живе і як функціонує цей заклад. Привабив гостей з Польщі Свято-Миколаївський храм, тож вони виявили бажання побувати в цій православній святині. Після чого вирушили у дошкільний навчальний заклад №2 «Сонечко». Лариса Гаврилюк, завідувачка ДНЗ, провела гостям мініекскурсію як по старій частині садочка, так і добудові. А в дитячо-юнацькій спортивній школі гості мали змогу побачити, як діти займаються на секціях карате та пауерліфтингу.

Фото без опису

Пройшовшись парком селища, який завдяки спільними зусиллями останнім часом стає все привабливішим, учасники навчального візиту завітали до Опорного закладу НВК «ЗОШ І–ІІІ ступенів-гімназія» смт Турійськ. Директор гімназії Оксана Ковальчук взяла під свою опіку делегацію з Волині, а її заступник Світлана Панасюк – з Польщі. Гостям показали класні кімнати, обладнанні за стандартами Нової української школи, кабінети трудового навчання, кімнату інклюзивного навчання, музей історії освіти Турійщини, а також почастували комплексним шкільним обідом.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

У світі нині в тренді розвиток сільського туризму. Активно в цій сфері розвивається товариство з обмеженою відповідальністю «Екопарк «АМіЛа», яке знаходиться у Туличівській сільській раді. І хоч сьогодні вона не є частиною Турійської ОТГ та відповідно до перспективного плану ця сільська рада в майбутньому буде доєднана. Керуюча «Екопарку «АМіЛа» Оксана Калюжна провела гостей стежками ферми оленів, продемонструвала та розповіла про експонати в музеях ретротехніки (яка, до речі, була задіяна у зйомках фільму «Червоний») та історії села.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Завершальним етапом навчального візиту в рамках програми «Маршрути успіхів» організованого відповідно до проекту «ПУЛЬС», який Асоціація міст України втілює за підтримки USAID, стало підписання тристоронньої угоди про партнерство та співробітництво у галузях культури, соціального захисту, освіти та економічного розвитку. В урочистій обстановці, під звучання державних гімнів двох країн угоду підписали вуйт гміни Садове Мажена Урбан-Желязовска, голова Турійської селищної ради Олексій Безсмертний і в.о. виконавчого директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар’яна Конончук. На заході також були присутні консультант з юридичних питань АМУ, доктор політичних наук Валентин Малиновський, консультант АМУ з бюджетних питань Василь Гром, а з польською сторони – представники товариства солтисів земель Кельських Анджей Станєц та Товариства 4 червня Майя Вінярска-Чайковска.

Фото без опису

І першим кроком, так би мовити, до втілення угоди у життя став творчий обмін – виступи українських та польських аматорів сцени. Народний аматорський фольклорний колектив «Народна криниця», добре знаний на Турійщині та за її межами, представив обряд «Колодки», а також заспівав чимало українських пісень, зірвавши шквал оплесків гостей. Також свою творчість під час зустрічі представили колективи «Два крила» й «Оксамит». Від польської сторони виступив ансамбль «Folk song». Цей колектив створений лише два роки тому, проте репертуар має чималий.

Фото без опису

Звичайно, хотілося б, щоб їх творчість почули та побачили усі турійчани та гості селища, як було заплановано під час проведення свята Щедрої Масляної і яке, на жаль, довелося скасувати буквально в останній день через складну епідеміологічну ситуацію. Та це лише перший крок, і хочеться надіятись, що відповідно до цієї угоди мешканці громади на місцевій сцені побачать виступи багатьох польських колективів та співаків.

 

Фото і текст Ірини ПРУС.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних