Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Національний просвітницький проект Міністерства Юстиції України "Я МАЮ ПРАВО"

Дата: 13.03.2018 12:49
Кількість переглядів: 1112

Фото без опису

В рамках національного правопросвітницького проекту Міністерства Юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» продовжуємо інформувати громадян.         Відтепер електронний сервіс з проставлення апостилю діє у Турійському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинські області.
Апостиль являє собою штамп, який ставиться із зворотнього боку офіційного документа або на окремому аркуші, що скріплюється з документом, тим самим підтверджуючи справжність підпису, печатки або штампу цього документа. Після проставлення апостиля, документ набирає законної сили на території іншої держави. Легалізація виконує таку ж функцію, як і апостиль, але тільки в тих країнах, які не приєдналися до Гаазької конвенції.
Апостиль проставляється:
• на документах, які виходять від органів судової влади України; 
• на документах, які виходять від органів прокуратури України, органів юстиції; 
• на адміністративних документах; 
• на документах про освіту та вчені звання; 
• на документах, оформлених державними і приватними нотаріусами;
Проставлення апостиля на офіційних документах здійснюється лише на тих паперах, які були видані в Україні. Апостиль є кінцевим засвідчувальним штампом на офіційних документах, після якого неприпустиме ніяке додаткове засвідчення. 
Проставлення апостиля здійснюється за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Міністерства юстиції України. Працівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану сам в електронному сервісі заповнить для Вас заяву, відсканує усі необхідні документи та відправить їх для розгляду до бек-офісу Міністерства юстиції України. Про надходження апостиля або відмови Міністерством юстиції України у його проставленні за результатами розгляду документів працівник фронт-офісу повідомить Вас в телефонному режимі.
Плата за проставлення апостиля для фізичних осіб складає 3 неоподатковуваних мінімуму або 51,00 грн., для юридичних осіб – 5 неоподатковуваних мінімуму або 85,00 грн. 
Від унесення плати звільняються:
- інваліди 1-ої і 2-ої груп,
- інваліди Великої Вітчизняної війни, 
- громадяни, які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, 
- діти-сироти у разі проставляння апостиля на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян 
Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюється у строк до 2 робочих днів. У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадку відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів на проставлення апостиля може бути продовжено до 20 днів.
Тому, закликаємо громадян не витрачати зайві кошти та не шукати будь-яких фірм-посередників для проставлення апостиля, так як процедура проставлення апостиля на сьогодні є простою, швидкою та доступною.

 

Начальник Турійського районного

відділу ДРАЦС                                                                                                                          ГВ.Сурабко 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора