Турійська селищна рада територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин

Дата: 12.05.2024 11:29
Кількість переглядів: 51

Фото без описуОрганізація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод на планеті, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Мета цього заходу – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження, та ролі рослин у збереженні навколишнього середовища. Рослина – джерело повітря,  вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Від них  залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо. За оцінкою ФАО до 40% продовольчих сільськогосподарських культур гине через шкідників та хвороб рослин. Вони лишають мільйони людей їжі та завдають збитки сільському господарству. Захист рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям рослин. Нерідко шкідники та хвороби рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато засобів, коштів та часу.

Гармонійне співіснування людини з природою та рослинним світом зокрема, може бути досягнуто лише у забезпеченні чіткої взаємодії господарської діяльності людини, галузей охорони природи, захисту та карантину рослин та екологічного виховання населення.

Екологічне виховання слід починати проводити ще з молодшого віку - з дітьми і молоддю. Громадяни  повинні бути обізнані  з ризиками, пов’язаними з транскордонним переміщенням рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом  шкідників і хвороб. Міжнародна торгівля може позначатися на здоров’ї рослин, тому що рослини та їх продукти нерідко заражені шкідниками та хворобами, а це означає, що вони можуть переміщатися з одного континенту на інший. Виявити цих шкідників непросто – вони пробираються до валіз, ховаються на підошвах взуття, подорожують вантажними суднами та міжконтинентальними авіарейсами.

Зміна клімату та, як наслідок, підвищення температури можуть перешкодити належному росту рослин або зробити їх менш поживними, створювати арміям шкідників ідеальні умови, спонукаючи їх переселятися в нові країни. Зміна клімату є союзником для шкідників рослин. Деякі комахи важливі для здоров’я рослин – сприяють запиленню, не дають шкідникам знищувати рослини, сприяють здоров’ю ґрунту. На жаль, за останні 25-30 років кількість корисних комах скоротилася на 80 відсотків. Захист рослин від шкідників і хвороб є глобальною місією усіх континентів і країн світу, цими питаннями опікуються Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних націй, Міжнародна конвенція з карантину та захисту рослин.

Що можемо зробити ми: стати лікарями і охоронцями рослин, бути обережними під час подорожей, перевіряти походження продуктів, що купуються через Інтернет, зробити населений пункт, де проживаємо зеленим, піклуватися про навколишнє середовище, повідомляти відповідні органи влади про неналежне поводження з природою, не спалювати сміття, а компостувати чи вивозити  на смітник, запровадити сортування сміття, дбати про чистоту парків, зон відпочинку, водойм, лісів, природних джерел, організовувати періодично дні прибирання території  з залученням молоді.

Поради землекористувачам:

запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці. Регулярно обстежуйте сільськогосподарські угіддя та повідомляйте про появу шкідників та хвороб рослин;

скористайтеся перевагами цифрових технологій, мобільних додатків, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників і хвороб рослин і як боротися з ними, також повідомляти про спалахи;

застосовуйте інтегрований захист рослин на основі прогнозу, економічних порогів шкодо чинності, дії корисних організмів для забезпечення надійного захисту рослин і екологічної рівноваги довкілля;

при проведенні заходів захисту рослин необхідно віддавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним препаратам;

застосовуйте сертифіковані, дозволені до використання в Україні, засоби захисту рослин, уникати фальсифікованих неякісних препаратів.

Підприємствам і організаціям  необхідно зробити торгівлю і транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішим, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства.

Здорова планета – це мир, здорові люди, рослини,  гармонійне поєднання всіх природних складових навколишнього середовища.  

Державний фітосанітарний інспектор Галина Беляновська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних