Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Роз’яснення щодо сплати мінімального податкового зобов’язання

Дата: 15.08.2023 11:48
Кількість переглядів: 1058

Фото без описуСеред змін до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2023 році, - введення мінімального податкового зобов’язання. В 2023 році вперше буде нараховано мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік/

Мінімальне податкове зобов’язання поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення (громадян, фермерів та сільськогосподарських товаровиробників), які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше.

МПЗ обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування (пп. 170.14.3 ПКУ).

МПЗ рахується за формулою, прив'язаною до нормативно-грошової оцінки ділянки 1 га ріллі по області, де вона розташована, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.                     Нарахована сума податку (МПЗ), визначена до сплати, зменшується на суму сплаченого земельного податку та інших сплачених податків за попередній рік.

Юридичні особи та ФОП будуть зобов’язані у складі податкової декларації за рік подавати додаток з розрахунком загального МПЗ за 2022 рік.

Платникам – фізичним особам не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Замість них податкова самостійно визначатиме розмір загального МПЗ і надсилатиме податкове повідомлення-рішення.

Після отримання податкового повідомлення-рішення від податкової, платник повинен сплатити визначену суму МПЗ протягом 60 днів із дня вручення. Хто не згоден із розрахунком МПЗ має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення ППР.

   Якщо земельні ділянки сільськогосподарського призначення будуть здані в оренду, то ні земельного податку, ні мінімального податкового зобов’язання власникам землі сплачувати не потрібно. Ці податки буде сплачувати орендар.

Від сплати МПЗ звільняються власники або користувачі (п.381.2 ст.38 ПКУ):

  • земельних ділянок, що використовуються дачними та садівничими кооперативами;

  • земель запасу;

  • невитребуваних земельних часток (паїв);

  • земельних ділянок, які розміщені у Чорнобильській зоні

  • земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

 Податковим законодавством не встановлено окремої відповідальності щодо МПЗ, але у разі несплати або несвоєчасної сплати МПЗ будуть застосовуватись штрафні санкції, передбачені статтею 123 та 124 Податкового кодексу України.

Громадяни мають право самостійно звернутися до державної податкової інспекції за місцем реєстрації для отримання податкового повідомлення-рішення про нараховану суму земельного податку та податку на нерухоме майно.

 Фінансовий відділ Турійськоїї селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора