Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

На позачерговій сесії розглянули питання щодо діяльності церков та продажу алкоголю військовослужбовцям

Дата: 25.04.2023 17:08
Кількість переглядів: 577

Фото без опису25 квітня відбулася 40 позачергова сесія Турійської селищної ради, зініційована представником фракції ВО «Свобода» Андрієм Полячуком.

У порядок денний були включені два питання:

  1. Про розгляд звернення депутата Турійської селищної ради Андрія Полячука щодо припинення права постійного користування земельними ділянками Українській Православній Церкві (московського патріархату) на території Турійської територіальної громади.
  2. Про здійснення торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі, в період дії воєнного стану в межах Турійської селищної ради територіальної громади.

Перед початком сесії Турійський селищний голова Олексій Безсмертний закликав вшанувати хвилиною мовчання пам’ять про загиблих українців від російського агресора.

Після чого озвучив власну позицію щодо діяльності церков на території громади. Зокрема, він зауважив, що в державі робляться акценти на таких моментах: агітація в церквах за росію, відмова відспівувати загиблих воїнів, побиття військовослужбовців. Олексій Безсмертний зазначив, що не чув про подібне на  території Турійської громади, навпаки, усі релігійні громади організовують допомогу ЗСУ. Зважаючи на це, а також що прийняття рішення буде незаконним та свою особисту позицію за жодних обставини не брати участі в церковних питаннях, Турійський селищний голова Олексій Безсмертний відмовився головувати та брати участь у даній сесії.

За відсутності секретаря Турійської селищної ради, згідно з регламентом, депутати обрали на 40 позачергову сесію головуючим Андрія Полячука, секретарем Наталію Поліщук.

Обговорення першого питання порядку денного було досить непростим. В обговоренні участь взяли депутати, військовослужбовці, рідні загиблих воїнів, присутні мешканці громади. Звучали діаметрально протилежні думки та погляди.

Начальник відділу земельних відносин, екології та агропромислового комплексу Турійської селищної ради Ірина Бащук проінформувала, що на території громади функціонує дев’ять релігійних громада УПЦ: дві в селищі Турійськ, а також у селах Торговище, Клюськ, Озеряни, Маковичі, Соловичі, Кустичі, Задиби. Шість з них мають земельні ділянки в постійному користуванні. Також вона зауважила, що відповідно до законодавства України є чіткі підстави для припинення права постійного користування земельними ділянками і застерегла депутатів, що прийняте рішення буде незаконним.

Головним аргументом від депутатів, які виступали «за»,  було, що в час війни, коли гине багато українців як на фронті, так і серед мирного населення, не можна, аби на території нашої країни діяла будь-яка організація, пов’язана з агресором і боротьба має відбуватися на всіх фронтах. Й мотивували, що дане рішення буде політичним і своєрідним індикатором позиції кожного депутата та представницького органу Турійської громади.

Голосування по першому питанню порядку денного проходило поіменно. Участь у ньому взяло 14 депутатів на той момент присутніх на сесії: 12 депутатів проголосували «за», 2 утримались. Рішення по даному питанню не прийняте.

Включенням у порядок денний другого питання було пов’язане із виданим наказом Ковельської районної військової адміністрації від 06.04.2023 № 11 щодо забезпечення дотримання правопорядку та запобігання вживання алкогольних напоїв військовослужбовцями. Зважаючи на це депутати прийняли рішення про заборону на період дії воєнного стану продажу суб’єктами господарювання, які здійснюють роздрібну та оптову торгівлю алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі особам, які мають ознаки належності до будь-якого військового формування (наявність військової форми, яка вказує на належність до військового формування, озброєння тощо) та працівникам правоохоронних органів. За це рішення депутати проголосували одноголосно.

Дане рішення буде оприлюднене на сайті Турійської селищної ради

Сектор комунікацій та зв’язків з громадськістю.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора