Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Характеристика та призначення засобів індивідуального захисту від негативного впливу пестицидів і агрохімікатів

Дата: 29.03.2023 08:51
Кількість переглядів: 115

До засобів індивідуального захисту при роботі з пестицидами належать: спецодяг, взуття, спеціальні головні убори, захисні окуляри, респіратори, протигази, захисні мазі та пасти. Захисні засоби потрібно підбирати з урахуванням виконуваних операцій, сезону робіт, застосовуваних препаратів.

Індивідуальні засоби поділяються на засоби захисту органів дихання (респіратори, протигази), шкіри (спецодяг, спецвзуття, рукавиці та інш.), очей (окуляри).

Працівники зайняті приготуванням розчинів пестицидів, протруюванням насіння, заправкою ємкостей і апаратури пестицидами та розчинами пестицидів, обприскуванням, обпилюванням, розкладанням отруєних принад забезпечуються бавовняним комбінезоном з кислотостійким просочуванням (строк носіння 12 місяців), прогумованим фартухом з нагрудником (на 6 місяців), бавовняним шоломом (на 12 місяців), гумовими чобітьми ( на 24 місяці ), гумовими рукавицями (на 4 місяці).

Для роботи з розчинами пестицидів потрібно використовувати спецодяг, у тому числі фартухи та нарукавники, виготовлені з водонепроникних тканин та матеріалів, який має відповідне маркування. Для захисту рук при роботі з розчинам пестицидів необхідно використовувати гумові рукавиці з трикотажною основою, для захисту ніг - гумові чоботи з підвищеною стійкістю до дії пестицидів і дезінфікуючих засобів. Для захисту очей необхідно використовувати герметичні окуляри типу „Г” або захисні герметичні окуляри типу ПО-2, ПО-3.

При застосуванні хлорорганічних, фосфорноорганічних пестицидів, карбаматів, похідних фенолу, мочевини, сим-триазинів і т.д., які надходять в сільськогосподарське виробництво у формі концентратів емульсії і використовуються у формі суспензій, розчинів, працівники забезпечуються комбінезоном з кислотостійким просоченням або плівковим покриттям та шоломом, фартухом, нарукавниками, універсальним респіратором.

Респіратори бувають протипилові та універсальні. При застосуванні малонебезпечних та помірнонебезпечних ( ІV та III класи небезпечності у відповідності з „ Гігієнічною класифікацією пестицидів за ступенем небезпечності”, ДСанПін 8.8.1.002-98) малолетких препаративних форм пестицидів допускається використання респіраторів типу ШБ-1,         „У-2К”, Ф-62 Ш, „Астра” і Кама. Ці респіратори добре очищають  повітря від пилу, але не захищають від шкідливих парів та газів.

Універсальний респіратор РУ – 60 М і промисловий протигаз очищають повітря від шкідливих речовин у будь-якому агрегатному стані - газів, парів, пилу й аерозолей (диму, туману), він укомплектований протигазовими патронами та протиаерозольними фільтрами.

 При роботі з леткими та помірно небезпечними препаративними формами пестицидів всіх класів небезпечності необхідно користуватися універсальними або протигазовими респіраторами типу РУ – 60 М, РПГ - 67 із протигазовими патронами або фільтруючими протигазами. При роботі з препаративними формами, які відносяться до небезпечних за критеріями інгаляційного впливу (II клас небезпечності), рекомендується використання фільтруючих протигазів. Для захисту від ртутьорганічних препаратів  використовуються патрони марки „РГ”, від хлорорганічних і фосфорорганічних пестицидів – патрони марки А і В, кислих парів і газів – марки В, аміаку і сірководню – марки КД.

Отже, підбираючи засоби захисту органів дихання, потрібно враховувати, до якого класу належить пестицид, його токсичність, леткість та агрегатний стан, тобто користуватися респіраторами з відповідними патронами.

Респіратори та протигази надійно захищають органи дихання лише тоді, коли вони правильно підібрані і вміло використовуються, підгонка лицевої частини повинна забезпечити герметичність прилягання до обличчя і відсутність больових відчуттів при тривалому користуванні.

Орієнтовна тривалість захисної дії протигазових патронів до респіраторів РПГ – 67 і РУ – 60 М близько 60 годин. При справних патронах запаху пестициду під маскою не відчувається. Строк дії протипилових фільтрів до респіраторів Ф – 62 Ш та „Астра” 40-60 годин.

Після завершення роботи рукавички не знімаючи з рук , миють у 5 % розчині соди (500 грам кальцинованої соди на відро води), промивають їх водою, після чого знімають. Гумові маски промиваються в теплій воді з милом, а окуляри та респіратор продезинфіковуються спиртом або 0,5 % розчином марганцевокислого калію. Далі знімається спецвзуття, спецодяг (халат), головний убір. В кінці знову миють рукавиці, знімають їх і миють руки з милом. Засоби індивідуального захисту зберігаються в окремих шафах в побутових кімнатах або в окремих чистих сухих приміщеннях. Заборонено брати їх додому і прати в домашніх умовах. Прання і дегазація спецодягу і засобів індивідуального захисту здійснюється централізовано згідно „Інструкції”. Прання спецодягу повинне здійснюватися в міру забруднення, але не рідше, ніж через 6 робочих днів.

Отже, для захисту організму від шкідливого впливу пестицидів необхідно відповідально використовувати засоби індивідуального захисту, та дотримуватися усіх правил техніки безпеки при роботі з отрутохімікатами.

 Державний фітосанітарний інспектор Галина Беляновська.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора