Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

На освітянській конференції підбили підсумки минулого року і обговорили, як проходитиме навчання в умовах війни

Дата: 30.08.2022 10:36
Кількість переглядів: 440

29 серпня відбулася традиційна серпнева конференція педагогічних працівників Турійської селищної громади. Сьогодення досить складне, тому перед галуззю освіти постає багато викликів, які спонукають шукати нові підходи в організації та проведенні навчального процесу. Тож освітянська спільнота зібралася підвести підсумки минулого року і окреслити план дій на нинішній.

Фото без опису

Конференція розпочалася із хвилини мовчання в пам’ять про всіх, хто загинув у російсько-українській війні. Від учасників зборів лягли квіти до дошки пам’яті та шани нашим землякам, які віддали життя за Україну, та до пам’ятних знаків Борцям за волю і незалежність України і Героям Небесної сотні.

Сьогодні ми живемо в непростий час, час викликів, час карантину, пандемії,  спричиненою COVID-19, час війни, коли Україна платить велику ціну за свою незалежність, – з цих слів розпочала свій виступ начальник відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради Людмила Дячук. – Страшні події, які відбуваються нині, забрали у наших дітей найкраще – шкільне дитинство. Але попри все освіта й надалі залишається найвищим національним пріоритетом, тому ми не склали руки, ми стартуємо та починаємо новий 2022/2023 навчальний рік. Починаємо по-різному, так, як вимагають умови воєнного часу.

 Фото без описуЗа словами Людмили Дячук через війну частина освітніх закладів змушена буде працювати дистанційно, бо вони не забезпечені укриттями, а безпека дітей – це найважливіше.

– Перед Вами, як керівниками, гостро постає завдання, контролювати освітній процес, щоб він був якісніше організований як у минулому році, щоб педагогічні працівники відповідальніше поставилися до навчання з використанням технологій дистанційного навчання, не обмежувалися тільки вайбером, а активніше використовували платформи ЗУМ або Гугл міт, – наголосила начальник відділу освіти, молоді та спорту, звертаючись до директорів навчальних закладів громади. – На часі – використання онлайн-журналів та електронних щоденників, які  стають невід’ємною частиною навчання. На жаль, у минулому навчальному році лише чотири заклади освіти громади впроваджували електронні онлайн-платформи, зокрема "Нові знання" та "Просвіта. UA". Рекомендуємо у новому навчальному році усім закладам освіти перейти до використання шкільних електронних журналів, які, сподіваюсь, у найближчому часі замінять паперові.

Підсумовуючи роботу дошкільних навчальних закладів, Людмила Дячук озвучила, що у 2021/2022 навчальному році у нашій громаді функціонувало 19 закладів дошкільної освіти (один з них з короткотривалим режимом роботи), в яких працювало 32 групи та  виховувалося 567 дітей. У зв’язку із зменшенням народжуваності дітей нині відсутня черга на влаштування дітей в садочки. Із 1 вересня у закладах дошкільної освіти буде виховуватися 449 дітей. В дошкільній освіті працюють 75 педагогів. 

Із запровадженням воєнного стану всі заклади дошкільної освіти громади призупинили свою діяльність, а працівників довелося перевести на простій.

Фото без описуЩо стосується загальної середньої освіти, то за словами виступаючої, в минулому навчальному році в нашій громаді функціонувало 15 закладів: 8 – ліцеїв, з них 2 опорних заклади, що мали в своєму складі 5 філій ІІІ та І ст., 7 – гімназій. Чисельність учнів становила 2605. В зв’язку з демографічною ситуацією та зниженням кількості учнів в Озерянській філії опорного закладу «Купичівський ліцей» перед початком нового 2022/2023 навчального року було прийнято рішення про припинення діяльності даної філії, а учні продовжать здобувати освіту в опорному закладі «Купичівський ліцей».

За попередніми даними з 1 вересня навчання розпочнуть 2536 учнів.

Аналізуючи дані, ми бачимо, що кількість дітей шкільного віку у громаді цьогоріч зменшилася, що впливає на наповнюваність та кількість класів, – зауважила Людмила Дячук. – При проєктній потужності закладів загальної середньої освіти на 4477 місць, у них навчається лише 2563 учня, що становить 57 % завантаженості шкіл. Середня наповнюваність класів в минулому році становила – 14, у т.ч. сільських закладів – 11, міських – 18. Найбільша наповнюваність класів була в опорному закладі «Турійський ліцей» – 19, найменша – у Дольській гімназії (9). Наповнюваність класів в міській місцевості більша, в порівнянні з сільською. В закладах загальної середньої освіти Турійської селищної ради в минулому році працювало 411 педагогів.

У 2021/2022 навчальному році 378 випускників 9 та 11 класів отримали документи про освіту. Із 245 свідоцтв про здобуття базової середньої освіти 22 учні отримали свідоцтва з відзнакою. У минулому навчальному році свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти отримали 133 одинадцятикласника. Золотими медалями нагороджено 8 випускників таких закладів загальної середньої освіти.

На початку 2021/2022 н.р. у 10 закладах загальної середньої освіти функціонував 31 інклюзивний клас, де навчалось 35 дітей з особливими освітніми потребами.

     У Турійській громаді працює інклюзивно-ресурсний центр, який здійснює виявлення, діагностику та розвиток дітей з особливими освітніми потребами.

Формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів – один із пріоритетних напрямів розвитку сучасної загальної освіти. Вивчення інформаційно-комунікаційних технологій не можна уявити без належної матеріально-технічної бази. У минулому навчальному році для учнів опорного закладу «Турійський ліцей» та Перевалівська гімназія було закуплено сучасної техніки на суму 755 292 грн за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. 

Освітянська галузь Турійщини має потужні і багаті традиції, у ній працюють талановиті педагогічні кадри, які примножують славу громади.

Педагогічні працівники громади постійно підвищують свою кваліфікацію. У цьому напрямі співпрацюють з «Центром професійного розвитку педагогічних працівників Турійської селищної ради». У 2022 році атестаційною комісією відділу освіти, молоді та спорту було проатестовано 66 працівників закладів освіти громади. Двоє вчителів початкових класів успішно пройшли сертифікацію.

У закладах освіти Турійської громади діє психологічна служба, яка нараховує 11 практичних психологів і 7 соціальних педагогів, 7 практичних психологів суміщають посади соціальних педагогів. 

 Розповідаючи про підготовку до нинішнього навчального року, виступаюча зауважила, що у звязку з тим, що у минулому начальному році у ЗЗСО навчання проходило переважно з використанням дистанційних технологій, поточні ремонтні роботи у закладах не проводились. Основна увага зосереджувалась на реконструкції та облаштуванні укриттів. До очного навчання підготовлено 8 закладів загальної середньої  освіти та 6 закладів дошкільної освіти, що забезпечить укриття 1500 осіб.

Було проведено укріплення, реконструкція об’єктів під укриття, а саме: вичищено, побілено усі підвальні приміщення, проведено освітлення, при потребі зроблені аварійні виходи, укріплені дверні та віконні пройми, укладена плитка на підлогу, проведена реконструкція водопостачання та каналізації в окремих приміщеннях, закуплено 14 біотуалетів, забезпечено укриття первинними засобами пожежогасіння. 

У Новодвірському ліцеї на даний момент за сприяння старости, силами батьківського комітету, працівників школи та відділу освіти, молоді та спорту облаштовується укриття на 100 осіб.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту подякувала педагогічним колективам закладів освіти громади за їхню велику допомогу в облаштуванні укриттів.

 Що стосується позашкілля, то в громаді працює 2 заклади позашкільної освіти: Дитячо-юнацька спортивна школа та Будинок дитячої творчості. У гуртках і секціях свої навички та вміння розвивали 384 вихованці. Багато з них є постійними переможцями Всеукраїнських масових заходів науково-технічного, туристсько-краєзнавчого, художнього та спортивного напрямів.

– Проблем та завдань перед освітянською галуззю цьогоріч особливо багато, але в цей важкий час, виходячи з обставин, по максимуму створимо належні умови для навчання наших дітей. Адже саме на них покладаються особливі надії у швидкій відбудові України після нашої безперечної перемоги, – такими словами завершила свій виступ Людмила Дячук.

Фото без опису До конференції в онлайн-режимі доєдналася координаторка по Турійській громаді від Управління державної служби якості освіти у Волинській області Світлана Андрійчук. Вона детально зупинилася на багатьох аспектах організації навчального процесу. 

Участь у конференції педагогічних працівників громади взяв Турійський селищний голова Олексій Безсмертний. Очільник Турійщини обговорив з освітянами всі важливі моменти життєдіяльності громади.

Сектор розвитку, комунікацій, зв’язків з громадськістю та проєктної діяльності Турійської селищної ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора