Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Як вберегтися від комірних шкідників?

Дата: 19.07.2022 09:18
Кількість переглядів: 164

Фото без опису

 

Посіяти, доглянути і зібрати урожай зернових культур – це тільки половина справи. Не менш відповідальним завданням для  хліборобів є збереження в зерносховищі чи складі вже зібраного зерна. Значну небезпеку при цьому становлять комірні шкідники. За даними вчених, в Україні зареєстровано понад 116 видів шкідників запасів, які пошкоджують зерно і зернову продукцію під час зберігання.

Щороку під час зберігання через них втрачається від 5-10 до 30% зібраного зерна, істотно знижуються харчові, фуражні та посівні якості.

Найбільш поширені та небезпечні шкідники зерна та зернової продукції: комірний та рисовий довгоносики, зерноїд, малий борошняний і булавовусий хрущаки, борошноїди (рудий та суринамський), південна комірна та млинова вогнівки, зернова міль, борошняний кліщ.

Шкідники зернових запасів мають високу потенційну здатність до розмноження, тому за тривалого зберігання зернопродуктів та сприятливих для розвитку комах умов їх кількість може різко зростати. Передусім, шкідники хлібних запасів небезпечні для насіння.

Живлячись зерном, шкідники забруднюють його екскрементами, шкірками від линянь, відмерлими особинами, трухою, павутинням. Зерно склеюється в грудки, ущільнюється, в ньому підвищуються температура і вологість. Із пошкодженого зерна одержують неякісне, з погіршеними хлібопекарськими і смаковими якостями борошно. Пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, які синтезують отруйні для людей і тварин мікотоксини, виділяють токсичні та канцерогенні речовини.

До факторів, які сприяють швидкому розмноженню комірних шкідників, відносять теплі зими, а також зберігання зерна влітку. Отже, саме теплі, сприятливі для життя температури, є основним фактором прискорення розмноження комах у зерноскладах та коморах.

Стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів ґрунтується на особливостях їх розповсюдження, розмноження, шкідливості залежно від умов, способів та режимів зберігання зерна і зернопродукції й поєднує комплекс профілактичних, винищувальних заходів.

Профілактичні заходи спрямовані на недопущення комах у складські приміщення, створення умов (контрольована температура, вологість), які погіршують їх розвиток, стримують розмноження. Вони включають: використання зерносховищ, які відповідають технічним і санітарним вимогам, з якомога меншою кількістю дерев’яних предметів, тріщин, щілин у стінах, підлозі, які є місцем схову і резервації комах та кліщів. Важливим етапом є підготовка приміщень до приймання зерна, що включає вологу дезінсекцію або фумігацію. Під час зберігання необхідно здійснювати систематичний нагляд за його станом і за потреби проводити винищувальні заходи. На життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температура, тривала низька температура затримує їх розвиток та розмноження, через що шкідники поступово гинуть. Охолодження зерна проводять пасивним (відчинення дверей, вікон) або активним (вентилювання, пересипання зерна транспортерами) способами. Зниження температури зерна до -5…-10°С може забезпечити повне знищення шкідників.

Вчасні та якісні обстеження з метою виявлення зараженості зерна і зерносховищ шкідниками можуть запобігти застосуванню винищувальних заходів та вберегти зернопродукцію від заселення та пошкодження шкідниками. Зерно, яке зберігається протягом тривалого часу, потрібно обстежувати регулярно, не рідше одного разу в місяць. Періодичність перевірки заселеності зерна шкідниками визначають із врахуванням температури і вологості зерна, його призначення. Обстеженню на наявність шкідників підлягають зерно, тара, стіни, підлога, інші місця сховища. Відбір проб, аналіз на зараженість зерна проводять згідно з затвердженими методиками та стандартами.

Для виявлення осередків шкідників можна застосовувати феромонні та клейові пастки. Своєчасне виявлення заселеності зерна комірними шкідниками значно полегшує та підвищує ефективність винищувальних заходів.

При виявленні в зерні або зернопродуктах комірних шкідників, чисельність яких перевищує економічний поріг шкодочинності та створюються сприятливі умови для розмноження, необхідно негайно вдаватись до спеціальних винищувальних заходів. Провідну роль у боротьбі з шкідниками зернових запасів відіграє хімічний метод, який включає вологу і аерозольну дезінсекцію, фумігацію. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі з шкідниками запасів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Для здійснення вказаних заходів слід обов’язково залучати фахівців, які мають відповідні допуски на проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Слід пам’ятати, що обробки необхідно проводити  за температури зерна не нижче 10-12°С, коли шкідники перебувають в активному стані. При здійсненні обробок обов’язково необхідно дотримуватись санітарних правил та правил техніки безпеки.  

Отже, надійний захист зерна під час зберігання забезпечить комплексне застосування всіх методів захисту із урахуванням видового складу шкідників, їх чисельності та систематичного контролю рівня шкодочинності.

При роботі з пестицидами суворо дотримуйтесь правил техніки безпеки та особистої гігієни .

 

Провідний  спеціаліст управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області                Галина Беляновська 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора