Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Роз’яснення щодо арбітражного (експертного) визначення якостей насіння і садивного матеріалу

Дата: 21.03.2022 10:53
Кількість переглядів: 335

Фото без опису Для вирішення спірних питань стосовно посівних якостей придбаного насіння та товарних якостей садивного матеріалу визначена офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення якостей насіння і садивного матеріалу (Постанова Кабінету Міністрів України від 18.08.2017р. № 615 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу»).

     Відповідно до даної Постанови, у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, або у сертифікаті, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, фізична особа – підприємець або юридична особа (далі – заявник) не пізніше 10 календарних днів з дня придбання звертається до аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) органу із сертифікації щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу та надає копію сертифіката.

     Аудитор відбирає пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння або садивного матеріалу.

     У разі розбіжності між показниками, зазначеними у сертифікаті та документі щодо результату аналізу насіння, на величину, що перевищує допустимі відхилення, насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) повідомляє заявнику.

     Для проведення арбітражного (експертного) визначення заявник подає до Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області заяву не пізніше 10 календарних днів з дня отримання ним результатів аналізу.

     До заяви додаються копії:

  • сертифіката;

  • документа щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого органом з оцінки відповідності за місцем звернення заявника.

     Копії документів, що додаються до заяви, засвідчує орган з оцінки відповідності за місцем звернення заявника.

     Інспектор відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби розглядає подану заяву і копії документів, що до неї додаються, і не пізніше наступного робочого дня приймає рішення про відбір арбітражної проби та проведення арбітражного визначення.

     Арбітражне визначення проводиться:

 - посівних якостей насіння (крім плодових та горіхоплідних культур) – за чистотою (за винятком вмісту обрушених зерен), вмістом домішок насіння інших видів (за винятком отруйних бур’янів, карантинних об’єктів, інших видів кормових трав, пелюшки у насінні гороху, плосконасінної вики у сочевиці), вмістом склероціїв білої і сірої гнилей у насінні соняшнику, схожістю, одно- і багаторостковістю насіння буряків, життєздатністю (тільки для насіння озимих культур, що висівається у рік збирання врожаю);

-  посівних якостей насіння плодових та горіхоплідних культур – за чистотою, масою 1000 насінин, життєздатністю;

- товарних якостей садивного матеріалу багаторічних рослин – за збудниками грибкових і бактеріальних хвороб, вірусами та мікоплазмою.

     Строк арбітражного визначення залежить від біологічних властивостей насіння і садивного матеріалу.

     Пам’ятайте! У разі закінчення строку дії сертифіката арбітражне визначення не проводиться.

     Після завершення арбітражного визначення Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області не пізніше ніж протягом наступного робочого дня видає особисто або надсилає поштовим відправленням заявнику документ щодо результату аналізу насіння з позначкою у правому верхньому куті “Арбітраж”, у якому зазначається висновок згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”.

За консультаціями і детальною інформацією звертайтесь до спеціалістів відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області за адресою:  смт Турійськ, вул. Дубівська, 3.

 Головний спеціаліст Людмила Смолярук.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора