Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Харчування дітей, медицина, земля: про що говорили на черговій сесії Турійської селищної ради

Дата: 12.02.2022 13:59
Кількість переглядів: 1298

Фото без опису10 лютого відбулася 22 чергова сесія Турійської селищної ради. На розгляд депутатів було винесено понад 90 питань, які попередньо опрацьовувалися та обговорювалися на профільних комісіях. Із 26 обранців громади участь у засіданні взяв 21 депутат.

Перед розглядом основних питань порядку денного заступник начальника Ковельського районного управління поліції В’ячеслав Мартинюк ознайомив присутніх із реалізацією проєкту «Офіцер громади». Зокрема, він зауважив, що втілення цього проєкту у життя дасть можливість створити робочі місця для двох офіцерів громади та поповнити автопарк двома сучасними автомобілями, оснащеними усім необхідним. При цьому він озвучив вимоги, які повинна виконати Турійська селищна рада.

Засідання сесії традиційно розпочалося із питань фінансового характеру. Насамперед, депутати внесли зміни у раніше прийнятий бюджет на нинішній рік.

Одноголосно були прийняті рішення щодо внесення змін у програму соціально-економічного розвитку громади, а також затверджено порядок надання та використання коштів бюджету Турійської селищної ради на виконання програми «Власний дім».

Без зауважень депутати затвердили перелік адміністративних послуг, які надає ЦНАП.

Під час розгляду питання щодо затвердження змін у структурі Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виникла певна дискусія. Зміни вносилися у зв’язку із створенням відділу, який додатково займатиметься заготівлею деревного палива для закладів освіти. При цьому, як зауважив Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, чисельність працівників терцентру не збільшується. Дискусійним стало питання щодо введення ставки психолога, що пов’язано із створення у громаді Спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насилля або насилля за ознакою статі. Турійський терцентр вже успішно пройшов відповідний конкурс і в результаті була виділена субвенція з державного бюджету у розмірі 270 тисяч гривень. Зрештою депутати вирішили повернутися до цього питання пізніше.

Одноголосно обранці громади затвердили у новій редакції Положення про Територіальний центр соціального обслуговування та відповідно перелік соціальних послуг.

Також депутати дали згоду на безоплатну передачу обладнання з балансу терцентру на баланс Турійського ЖКП. Мова йшла про снігоочисну лопату для трактора.

Під час засідання сесії було прийняте рішення затвердити у новій редакції статути Турійської музичної школи та Турійської публічної бібліотеки. Також внесли зміни у статут Інклюзивно-ресурсного центру і затвердили у новій редакції Положення про відділ освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради.

Фото без описуНа сесії депутати заслухали звіти Тетяни Каліщук, директора комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр», та Василя Мазурика, директора комунальної установи «Історико-культурний комплекс «Вовчак – Волинська Січ» про діяльність установ за минулі роки.

Одностайно обранці громади проголосували за внесення змін у Програму розвитку житлово-комунального підприємства та благоустрою населених пунктів Турійської громади і в Програму підтримки та розвитку Об’єднаного трудового архіву Турійської селищної ради.

Крім того, затвердили фінансовий план Турійського житлово-комунального підприємства на 2022 рік; внесли зміни і доповнення до раніше прийнятого рішення «Про Програму «Соціальний захист» на 2021–2023 роки».

Також прийняли відповідне рішення щодо зняття заборони на відчуження нерухомого майна та надання статусу комунального житла квартирі у Турійську.

Фото без описуЧастина питань стосувалася харчування дітей у закладах освіти. Як озвучила начальник відділу освіти, молоді та спорту Людмила Дячук, на профільних комісіях було вирішено, що за рахунок коштів місцевого бюджету у  2022 році у закладах середньої освіти харчуватимуться діти таких категорій: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; діти  із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних  класах;  діти з числа осіб, на які поширюється ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; учні 1–11-х класів, батьки яких визнані учасниками бойових дій, батьки яких є мобілізованими в зону АТО/ООС,  батьки яких є демобілізованими із зони АТО/ООС (посвідчення учасника бойових дій на стадії виготовлення); учні 1–11-х класів внутрішньо переміщених осіб; діти з інвалідністю, які навчаються у школах; учні 1–11-х класів із сімей, в яких складне матеріальне та соціальне становище та з сімей, в яких складні життєві обставини.

Також доповідачка озвучила вартість харчування. Так для учнів 1–4-х класів вона становитиме 21 грн, для учнів 5–11-х класів – 24 грн в опорних закладах «Турійський ліцей» і  «Купичівський ліцей», а також у Турійському ліцеї, Турійській гімназії ім. Ганни Жежко. Для учнів 1–4-х класів Боблівського ліцею ім. О. С. Панасюка, Кульчинського, Маковичівського,  Новодвірського, Соловичівського ліцеїв, а також Дулібівської, Дольської, Мокрецької, Обенижівської, Перевалівської, Туропинської гімназій – 18 грн, для учнів 5–11-х класів – 21 грн.

 Що стосується дошкільних закладів, то було запропоновано для вихованців вікової групи від 1 до 4 років Турійського закладу дошкільної освіти № 1 «Дзвіночок», Турійського ЗДО № 2 «Сонечко» встановити плату у розмірі 40 грн (з них 30 грн – батьківська плата, 10 грн – кошти місцевого бюджету). Для вихованців вікової групи 4–6(7) років – 50 грн (з них 40 грн – батьківська плата і 10 грн – кошти місцевого бюджету).

Для вихованців вікової групи 1–4 роки Боблівського, Дулібівського, Клюського, Купичівського, Маковичівського, Мокрецького, Новодвірського, Обенижівського, Озерянського, Перевалівського, Радовичівського, Селецького, Соловичівського, Туропинського, Чорніївського закладів дошкільної освіти – 35 грн (з них 25 грн – батьківська плата, 10 грн – кошти місцевого бюджету. А для вихованців вікової групи 4–6(7) років) цих садочків – 45 грн (з них 35 грн – батьківська плата, 10 грн – кошти місцевого бюджету). Крім того, Людмила Дячук озвучила перелік категорій дітей, які було вирішено у садочках харчувати за рахунок коштів місцевого бюджету. Це: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних групах; діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; діти з числа внутрішньо переміщених осіб; діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; діти з інвалідністю, які виховуються у закладах дошкільної освіти (за наявності відповідних документів); діти  із сімей, в яких складне матеріальне та соціальне становище; діти із сімей, в яких складні життєві обставини. Вихованці, батьки яких визнані учасниками бойових дій, батьки яких є мобілізованими в зону АТО/ООС  (посвідчення учасника бойових дій на стадії виготовлення), батьки яких є демобілізованими із зони АТО/ООС (посвідчення учасника бойових дій на стадії виготовлення), платитимуть 50 % від вартості харчування.

Відповідні рішення по цьому блоку питань депутати прийняли одноголосно.

Фото без описуУпродовж сесії було розглянуто три депутатських звернення. Зокрема Юрія Пушкарського щодо вжиття термінових заходів по стабілізації цін на продукти харчування та зупинення інфляції в Україні, а також фракції «Європейська Солідарність» про необхідність забезпечити державним фінансуванням реалізацію закону про національний спротив. Ці звернення, які мають бути направлені до органів центральної влади, депутати підтримали. А от звернення Антоніни Гут щодо необхідності посилення боротьби з колаборантами депутати вирішили доопрацювати.

На засіданні сесії також була обговорене ситуація, яка склалася у медицині. Директорка КП «Турійський центр первинної медико-санітарної допомоги» Жанна Бучко розповіла, що у зв’язку із прийнятою постановою Кабінету Міністрів України, відповідно до якої з 1 січня лікарям має нараховуватися заробітна плата не менше, ніж 20 000 гривень, а середньому медичному персоналу – 13 500 гривень, упродовж року виникне заборгованість у розмірі майже двох з половиною мільйонів. Тож було вирішено детально вивчити ситуацію на профільних комісіях, аби знайти вихід із даної ситуації.

Друга частина сесії була присвячена розгляду блоку земельних питань.

По кожному питанню порядку денного депутати прийняли відповідні рішення. Ознайомитися з ними можна на сайті у розділі «Архів документів».

Сектор розвитку, комунікацій, зв’язків з громадськістю та проєктної діяльності Турійської селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора