Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

У Ковельському районі виявлено осередок раку картоплі

Дата: 19.10.2021 09:07
Кількість переглядів: 920

УВАГА! Нова карантинна хвороба на Волині!

12 жовтня, згідно з розпорядженням голови Ковельської районної державної адміністрації Ольги Черен, запроваджено карантинний режим по раку картоплі (Synchytrium endobioticum) на площі 1 га  за  межею села  Жиричі Ковельського району Волинської області.

Фото без описуХвороба проявляється вогнищами розростання тканин – наростів з горбистою поверхнею, що нагадують цвітну капусту, на бульбах, столонах, кореневій шийці, інколи на стеблі, листках і навіть квітах. Розмір наростів буває різним – від невеликої горошини до розмірів, які перевищують розмір бульби. Нарости, які формуються в ґрунті, – білого кольору, на надземних частинах – зелені. До закінчення вегетації картоплі нарости темнішають і загнивають. У подальшому ракові нарости можуть розвиватися на бульбах у сховищах під час зберігання, якщо врожай вирощено на зараженій земельній ділянці (полі). Коренева система не уражується, тому в період вегетації хворі рослини зовнішньо не відрізняються від здорових. Збудник зберігається в ґрунті у вигляді зооспорангій у стані спокою до 40 і більше років.

 Картоплю, хвору на рак, в жодному разі  не можна їсти!  

 Основним джерелом розповсюдження раку картоплі є: заражений грунт, садивний матеріал, сільгоспінвентар, транспортні засоби, тварини, взуття людини. Шкодочинність S. endobioticum дуже велика. Недобір врожаю бульб від цієї хвороби може досягати 40 – 60 %. Уражені бульби швидко і повністю згнивають. Особливо сильно хвороба розвивається при беззмінній культурі картоплі в приватному секторі. З метою запобігання подальшому розповсюдженню збудника раку картоплі необхідно провести ряд організаційних, агротехнічних, механічних заходів по виявленню, локалізації, ліквідації вогнищ захворювання.

    Заходи по виявленню та локалізації складаються з обстеження, лабораторних підтверджень виявленого шкідника і оголошення про запровадження  карантинного режиму на територіях, де виявлено карантинний організм та зон карантинних обмежень на територіях, які межують з зонами карантинного режиму. Чинні заходи мають за мету не допустити  подальшого поширення регульованого шкідливого організму – раку картоплі у вільні зони.    

Локалізація та ліквідація раку картоплі здійснюються передусім агротехнічними заходами:

  • використання здорового садивного чи сортового матеріалу картоплі;

  • вирощування сортів картоплі, стійких до патотипу S. endobioticum, який виявлено на зараженій земельній ділянці (полі);

  • здійснення не рідше ніж один раз на п’ять років сортозаміни на відповідній земельній ділянці (полі) сортами картоплі, стійкими до S. endobioticum;

  • промивання бульб перед висаджуванням слаболужним розчином у випадку вирощування на присадибних земельних ділянках та земельних ділянках (полях);

  • дотримання сівозміни (вирощування зернових, зернобобових, технічних та інших культур за винятком пасльонових);

  • недопущення залуження земельних ділянок (полів) та вирощування багаторічних трав, що консервують вогнища хвороби.

  • Знищення бур’янів.

  • Внесення мінеральних добрив.

  • Просторова ізоляція насінницьких посівів від виробничих – не менше від 1 км.     Насінницькі площі розміщувати від присадибних ділянок – не ближче 1 км.

  • Здійснювати вивезення об’єктів регулювання з карантинної зони після проведення фітосанітарного контролю у супроводі карантинного сертифіката.

 Якщо ви виявили хоча б одну хвору бульбу, необхідно повідомити про це управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

 

Провідний спеціаліст Галина Беляновська.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора