Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Депутати обговорили готовність закладів освіти до опалювального сезону

Дата: 23.09.2021 16:53
Кількість переглядів: 573

Фото без опису22 вересня відбулася 15 позачергова сесія Турійської селищної ради восьмого скликання, участь в якій взяли 22 депутати. Єдиним питанням порядку денного був розгляд депутатського звернення, підпис під яким поставили дев’ятеро обранців громади. Стосувалося воно готовності закладів освіти до опалювального сезону. Зокрема, у зверненні зазначалося, що на попередньому засіданні виконавчого комітету Турійської селищної ради, яке проходило 15 вересня, було озвучено про готовність закладів освіти громади до опалювального сезону на 100 %. Але після візуального огляду майданчиків закладів освіти було виявлено значну недостачу паливної деревини. У зв’язку з цим, а також з наведеними у зверненні моментами щодо заключення договорів, перерахунку коштів за паливну деревину  та проведення тендерів частина депутатів ініціювала скликання позачергової сесії, аби заслухати інформацію про виконання процедури тендерної закупівлі паливної деревини для закладів освіти та звіт керівника ФГ «АМіЛа» про виконання умов Договору № 171 від 30.06.2021 року.

Перед початком розгляду питання по суті головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради Олена Мазурак звернула увагу депутатів на неточність у зверненні, зокрема, що саме її прізвище фігурувало, як доповідача, хоча на виконавчому комітеті доповідав інший працівник відділу.

Під час розгляду питання Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, насамперед, зауважив, що на початку 2021 року частина навчальних закладів «прийшла» у громаду з мізерним запасом твердого палива. Тож у січні–лютому їм вже не було чим опалювати. Відразу був оголошений тендер, який затягнувся аж до 3 березня. Виграв його ФОП Ігор Нестерук з міста Дніпро. Дана підрядна фірма своїх зобов‘язань не виконала і не завезла жодного кубометра дров, а 15 квітня з власної ініціативи розірвала договір. Як зауважив очільник громади, попри це школи і садочки опалювалися, бо на зустріч пішло фермерське господарство «АМіЛА». Після розірвання договору із ФОП Ігорем Нестеруком, відповідно до чинного законодавства, були закуплені дрова на суму до 200 тисяч гривень.

Щодо опалювального сезону 2021/2022 року, то Василь Поліщук, який тимчасово веде ділянку роботи, пов’язаної  із підготовкою до опалювального сезону закладів дошкільної освіти, озвучив, що тендер на завезення торфобрикету виграла львівська фірма «БіоГумос», яка станом на 22 вересня завезла 157 тонн торфобрикету із 189 (відповідно до договору довезти має ще 32 тонни).

Щодо паливної деревини для ЗДО, то Олексій Безсмертний зауважив, що «АМіЛа» нині доставляє ту частину дров, яка з вини завідувачів не була врахована до необхідної кількості для закладів на весь опалювальний сезон.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради Людмила Дячук повідомила, що на день проведення сесії немає жодної школи, де хоча б частково не були завезені дрова. Частина шкіл забезпечена на 100 відсотків. Торфобрикетом заклади загальної середньої освіти забезпечені краще: із 284 тонн завезено 224.

Про усі нюанси проведення тендерів розповіла Марія Олексюк, працівник відділу освіти, молоді та спорту, яка є відповідальною особою за проведення тендерів. Вона пояснила, чому склалася складна ситуація із підрядною фірмою з Дніпра і чому не розривається договір на поставку деревного палива із ФГ «АМіЛа», яка із 1160 необхідних тонн завезла приблизно половину. Марія Олексюк зауважила, що за кожний протермінований день на підрядника може бути накладена пеня, а розривати договір підстав немає, оскільки підрядна фірма зобов’язується виконати умови договору щодо поставки дров до початку опалювального сезону.

При цьому Олексій Миколайович зауважив, що дане господарство завжди йде на зустріч і допомагає громаді. А що стосується перерахунку коштів за доставлену деревину, то оплачено лише за завезену кількість дров (частина коштів повернута, оскільки сталася помилка).

Керівник ФГ «АМіЛа» Ірина Січковська розповіла, що їхнє господарство орендує 600 гектарів лісу. Паливна деревина у них – сосна, береза, граб, вільха. Станом на 1 вересня підрядна фірма доставила 470 кубів у заклади освіти громади, а до початку опалювального сезону зобов’язується завезти у повному обсязі, відповідно до договору. Затримка сталася, як пояснила Ірина Січковська, у зв’язку із жнивами, на які була задіяна велика кількість техніки господарства. Також вона озвучила ціну за куб дров, яка становить 600 гривень. При цьому Ірина Січковська зауважила, що у них є покупці, які готові закупляти паливну деревину і за 900 гривень.

Павло Бабарига, член виконавчого комітету Турійської селищної ради, озвучив, що звертався до Турійського селищного голови із низкою зауважень щодо проведення тендеру на закупівлю паливної деревини. Зокрема, він зазначив, що 1160 кубів упродовж двох місяців не може завести жодне підприємство, й запропонував ділити на лоти. Марія Олексюк сказала, що можна вивчити це питання, але при цьому зауважила, що на нинішній опалювальний сезон дані пропозиції були подані із запізненням, бо на той момент тендерна процедура вже була запущена.

Депутат Андрій Полячук та Турійський селищний голова Олексій Безсмертний під час сесії зауважили, що загострення уваги навколо цього питання зініціював помічник депутата Турійської селищної ради Павло Бабарига і це викликано його меркантильними інтересами.

Депутат Юрій Пушкарський підняв питання про учасників тендеру. Як було озвучено, участь взяли ФГ «АМіЛа» та ДП «Турійське лісове господарство».

Павло Корецький дав пропозицію проїхатися по закладах освіти, аби подивитися, яка ситуація із завезенням твердого палива. Зважаючи на це, Сергій Хомич запропонував створити комісію по перевірці наявності дров у закладах освіти.

Віктор Мазурак розповів про опалення тріскою, що наштовхнуло депутатів на думку: частину палива для закладів громади спробувати заготовляти власними силами, зокрема, залучивши й дробильну машину територіального центру.

Після гарячих дискусій депутати прийняли рішення:

  1. Створити комісію у складі п’ятьох людей (по одному депутату від кожної партії), яка зробить об’їзд і перевірить наявність твердого палива у закладах освіти, його кількість.
  2. Зобов’язала підрядну фірму ФГ «АМіЛа» до 15 жовтня зробити поставку паливної деревини у повному обсязі, відповідно до договору.
  3. Відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради рекомендувала розробити програму забезпечення твердим паливом та дровами, врахувавши місцеві можливості.

 Сектор розвитку, комунікацій та зв’язків з громадськістю Турійської селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора