Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

На серпневій конференції підсумували роботу минулого навчального року

Дата: 31.08.2021 13:32
Кількість переглядів: 1208

 

Фото без описуЩороку новий навчальний рік ознаменовується важливою для освітян подією – серпневою конференцією педагогічних працівників громади. Тож 30 серпня у сесійній залі зібралася велика освітянська родина, аби проаналізувати роботу 2020/2021 навчального року, обговорити зміни, визначити напрями та пріоритети подальшої діяльності. Цьогоріч вона зібрала більшу кількість працівників освітянської сфери, адже межі Турійської громади значно розширились, і нині вона об’єднує 52 населених пункти.

У роботі конференції участь взяли: заступник голови Ковельської районної державної адміністрації Роман Кульцман, Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, головний спеціаліст відділу інституційного аудиту управління Державної служби якості освіти України у Волинській області Анжела Кузьмук, начальник гуманітарного відділу Ковельської райдержадміністрації Ірина Ревейчук.

Кожному з присутніх почергово надавалося слово для виступу.

У своїй промові очільник громади Олексій Безсмертний, насамперед, привітав працівників освіти з 30-річчям Незалежності України та початком нового навчального року. Він зауважив, що освітяни вперше зібралися у такому складі. Турійська громада є найбільшою в Ковельському районі і однією з найбільших на Волині. З однієї сторони, за словами голови, – це добре, коли сім’я така велика. З іншої – постає чимало проблем та викликів. Турійський район не був самодостатнім і зміна назви з району на громаду у фінансовому плані змін особливих не принесла. Та, не зважаючи на те, що коштів у місцевому бюджеті на утримання такої кількості закладів не вистачає, все ж закривати їх керівництво громади не поспішає, а, як зауважив Олексій Безсмертний, опрацьовуються найменш болючі шляхи оптимізації. Також Турійський селищний голова звернувся до педагогів із проханням співпрацювати на місцях із старостами і спільно дбати про благо своїх населених пунктів, адже ми – одна громада, яка повинна гуртуватися та єднатися. Олексій Безсмертний подякував педагогічним колективам за спільно із батьками підготовлені заклади освіти до навчального року, побажав усім міцного здоров’я, а також натхнення та гарних здобутків у новому навчальному році.

Фото без описуПідсумки розвитку дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти Турійщини у 2020/2021 навчальному році озвучила начальник відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради Людмила Дячук. Вона зауважила, що хоч минулий навчальний рік був непростим, але продуктивним. У доповіді Людмила Миколаївна навела низку статичних даних. Що стосується дошкілля, то у 2020/2021 навчальному році у громаді діяло 19 дошкільних установ. Показник охоплення дошкільною освітою дітей віком від 1 до 6 років становив 51 %, віком від 3 до 6 років – 73 %.  При цьому охоплення дітей старшого дошкільного віку – 75 %. Працювало 32 групи, які відвідували 568 вихованців. У закладах дошкільної освіти працювало 73 педагогічні працівники та 67 осіб обслуговуючого персоналу. Як зауважила доповідачка, в дошкільній освіті відбуваються позитивні зміни: впроваджується оновлена програма розвитку «Дитина» і наголос робиться на розвиткові особистісної компетентності дитини. Як зауважила Людмила Дячук, основною умовою нормального росту і розвитку дітей є забезпечення збалансованого харчування. У 18 закладах дошкільної освіти громади – триразовий режим харчування, в одному – тільки сніданок. Харчуванням охоплено 568 вихованців, що становить 100 %. 20  вихованців звільнені від оплати за харчування повністю, для 38 дітей плата зменшена на 50 % (для дітей, батьки  яких брали участь у бойових діях в зоні АТО; сімей, що потрапили у складні життєві обставини). 

Що стосується загальної середньої освіти, то було озвучено, що в 2020/2021 навчальному році працювали 15 закладів загальної середньої освіти, з яких два – опорних (з 6 філіями). У зв’язку з тим, що ЗОШ І ст. с. Ружин – філія опорного закладу НВК «ЗОШ І–ІІІ ст.-гімназія» смт Турійськ з 1 січня знаходиться у складі Ковельської громади, довелося ліквідувати дану філію, натомість Управління освіти Ковельської міської ради створило окрему юридичну установу – початкова школа села Ружин. Усі         діти     шкільного віку,  які проживають      на території громади, охоплені навчанням. Загальна кількість учнів, які отримали загальну середню освіту у 2020/2021 н.р. становила 2604 осіб (це 190 класів), серед них: 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 40 дітей з особливими освітніми потребами, 123 дитини учасників АТО. Середня наповнюваність класів складала 14 учнів. У 2020/2021 н. р. 226 учнів 9-х класів отримали свідоцтва про базову загальну середню освіту, з яких 21 – з відзнакою. Свідоцтва про повну загальну середню освіту отримали 116 одинадцятикласників, з яких 12 з відзнаками (8 золотих медалей і 4 срібних).  У новому навчальному році за парти сяде 239 першокласників. В 10 клас зараховано 134 дитини. Загальна кількість учнів буде становити 2602, сформовано 192 класи.

Доповідачка зауважила, що основним моніторингом якості освіти залишається зовнішнє незалежне оцінювання. У зв’язку із поширенням коронавірусної інфекції (COVID-19), учні звільнялися від проходження державної підсумкової атестації. Водночас вони могли пройти його за власним бажанням. Загалом зовнішнє незалежне оцінювання відбувалося з одинадцяти навчальних предметів: українська мова і література, історія України, математика, фізика, біологія, географія, хімія, іноземні мови (англійська, німецька, іспанська та французька), обов'язковим предметом цьогоріч вперше стала математика. І саме з математики, як зауважила Людмила Дячук, найгірші результати: з 78 учнів, які складали ЗНО, 25 учнів не подолали поріг. Загалом ЗНО пройшло 85 випусників, з 112 зареєстрованих. Також було озвучено місця наших закладів загальної середньої освіти, які розраховані за рейтинговим балом на підставі середнього значення балів ЗНО, отриманих учасниками тестування з усіх предметів ЗНО, та з урахуванням загальної кількості складених тестів випускниками кожної школи. Отож, з 267 закладів загальної середньої освіти Волині:

102 місце – у опорного закладу НВК «ЗОШ І–ІІІ ст.-гімназія» смт Турійськ;

107 місце – ЗОШ І–ІІІ ст. с. Новий Двір;

122 місце ЗОШ І–ІІІ ст. с. Маковичі;

142 місце – ЗОШ І–ІІІ ст. с. Кульчин;

164 місце – ЗОШ І–ІІІ ст. с. Бобли;

200 місце – Турійська ЗОШ І–ІІІ ступеня;

230 місце – ЗОШ І–ІІІ ст. с. Соловичі;

237 місце – комунальний опорний заклад «Купичівський ліцей».

Начальник відділу освіти, молоді та спорту наголосила, що результати, які отримали випускники, необхідно проаналізувати та накреслити оптимальні шляхи вирішення проблем.

– Сьогодні змінюється роль учителя. Його вже не сприймають як безпосереднє джерело знань, бо знання можна почерпнути і з Інтернету, і з різноманітних книг, і з інших джерел. Головне зараз навчити учнів вчитися, – зазначила доповідачка.

Щодо кадрового забезпечення озвучувалось таке: педагогічний колектив закладів загальної середньої освіти на початок 2020/2021 навчального року нараховував 369 вчителів. Із них 336 вчителів (91 %) з вищою освітою (із вищою кваліфікаційною категорією працюють 208 вчителів (62 %), із І кваліфікаційною категорією працює 75 вчителів (22 %), із ІІ кваліфікаційною категорією працює  38 вчителів (11 %), із кваліфікаційною категорією «спеціаліст» – 15 вчителів (5 %), 13 (3,5 %) –  з педагогічним званням «учитель-методист», 73 (20 %) – «Старший учитель». Більшість працюючих (65 %) мають стаж роботи 20 і більше років. У закладах загальної середньої освіти працювало  33 пенсіонери. Також працювали 10 практичних психологів, 6 соціальних педагогів, 30 асистентів в інклюзивних класах, 9 педагогів-організаторів.

Детально Людмила Дячук розповіла про підготовку кожного закладу загальної середньої освіти до нового навчального року. Так: у ЗОШ І–ІІІ ступенів ім. О. С. Панасюка с. Бобли облаштована ресурсна кімната; пофарбований спортивний зал, облаштовані вікна захисними сітками, встановлений захист на радіатори опалення, виготовлені та встановлені кріплення для боксерських груш; проведений ремонт харчоблоку (облаштована витяжна система, зроблений ремонт стіни та стелі); відремонтована гардеробна.

У ЗОШ І–ІІІ ст. с. Кульчин замінено 70 м погонних системи водопостачання; проведена очистка водонапірної башні.

У КОЗ «Купичівський ліцей» проведений ремонт залу їдальні (демонтована дерев’яна підлога та покладена плитка, пофарбовані стіни); проведений капітальний ремонт кімнати для рукомийників біля їдальні та відновлено санітарну кімнату із повною заміною сантехніки; проведений ремонт водонапірної системи в котельні.

У ЗОШ І–ІІІ ст. с. Маковичі зовні пофарбували приміщення школи.

У ЗОШ І–ІІІ ст. с. Новий Двір проводиться реконструкція приміщення колишньої шкільної майстерні під пристосований спортивний зал (замінено вікна та двері на енергозберігаючі, поштукатурені стіни).

У ЗОШ І–ІІІ ст. с. Соловичі замінено 5 вікон на енергозберігаючі; у їдальні встановлена витяжна система; облаштоване сховище для торфобрикету; по всій школі завершена заміна освітлення на коридорах на енергозберігаюче.

В ОЗ НВК «ЗОШ І–ІІІ ст.-гімназія» смт Турійськ замінений твердопаливний котел; проведений капітальний ремонт харчоблоку; зроблений ремонт санітарних кімнат на першому поверсі із заміною сантехніки; облаштований туалет для дітей із порушенням опорно-рухового апарату.

У Турійській ЗОШ І–ІІІ ст. проведений косметичний ремонт актової зали; ремонт коридора на ІІ поверсі; проведені поточні сантехнічні роботи.

У ЗОШ І–ІІ ст. с. Дуліби встановлено 120 м погонних паркану;  облаштована витяжна система вентиляції в харчоблоці.

У ЗОШ І–ІІ ст. с. Мокрець замінено двері на енергозбергіаючі в приміщенні музею школи.

У ЗОШ І–ІІ ст. с. Обенижі утеплено фасадну стіну школи та обшито металопрофілем 100 м кв.

У ЗОШ І–ІІ ст. с. Перевали встановлено 160 м погонних фасадного паркану.

У ЗОШ І–ІІ ст. с. Туропин облаштована каналізаційна система для харчоблоку.

У ЗОШ І–ІІ ст. ім. Ганни Жежко смт Турійськ облаштована ресурсна кімната; збудований навіс для стоянки велосипедів; по класах замінено світильники на енергозберігаючі.

Для ЗОШ І ст. с. Селець – філія ОЗ НВК «ЗОШ І–ІІІ ст.-гімназія» смт Турійськ закуплений новий газовий котел АТОН 25 Є.

У Свинаринській філії КОЗ «Купичівський ліцей» проводиться облаштування внутрішніх санвузлів, за спонсорські кошти голови СВК «Батьківщина» Павла Корецького.

В Осьмиговичівській філії КОЗ «Купичіський ліцей» проведений ремонт вхідних сходів, покладена плитка (35 м кв.).

У дитячо-юнацькій спортивній школі замінені вхідні двері на металопластикові; придбана велодоріжка.

Під час доповіді зауважувалось, що на балансі закладів загальної середньої освіти знаходиться 15 шкільних автобусів, які забезпечують підвезення 778 учнів до 9 шкіл, це 99 % від загальної потреби. До нового навчального року підготовлені всі шкільні автобуси, на що витрачено 297 тис. грн.

Піднімаючи тему харчування у школах, озвучено, що безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 507 дітей пільгових категорій. У 2021 році для організації гарячого харчування учнів закладів освіти Турійської громади у місцевому бюджеті передбачені кошти в сумі 719,5 тис. гривень.

Під час доповіді Людмила Дячук детально описала роботу двох позашкільних закладів громади – Будинку дитячої творчості та дитячо-юнацької спортивної школи. Озвучила гуртки та відділення, які діють у них, а також досягнення та перемоги на різних рівнях.

Наостанок Людмила Миколаївна подякувала освітянам, керівництву громади, батькам, меценатам за активне сприяння розвитку освітянської сфери, за небайдужість до галузі освіти Турійщини та побажала всім міцного здоров’я, щастя, благополуччя, творчих здобутків, миру та злагоди у сім’ях і колективах.

Фото без описуПід час конференції про діяльність очолюваних закладів, здобутки і проблеми розповіли директори опорних закладів Оксана Ковальчук та Олександр Гончарук, завідувач Перевалівського закладу дошкільної освіти Інна Каленюк. Досвідом і своїм баченням організації навчання у початковій ланці розповіла сертифікований педагог Тетяна Луцюк, вчитель початкових класів ЗОШ І–ІІ ст. с. Перевали. Про функції та особливості роботи Інклюзивно-ресурсного центру розповіла його директор Тетяна Каліщук.

З метою сприяння професійному розвитку педагогічних працівників, консультування керівників та учителів із широкого кола питань, пов’язаних з освітнім процесом, у грудні минулого року в громаді розпочав роботу  Центр професійного розвитку педагогічних працівників. Про його роботу та завдання говорила директор Алла Євтушок.

Нотки святковості серпневій конференції додали виступ учнів НВК «ЗОШ І–ІІІ ст.-гімназія» смт Турійськ та музичні вітання гурту «Оксамит» Турійського міського будинку культури.

Сектор розвитку, комунікацій та зв’язків з громадськістю Турійської селищної ради.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора