Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

Сходи селян відбулися у Купичеві та Свинарині

Дата: 26.06.2021 16:28
Кількість переглядів: 745

У Свинарині та Купичеві відбулися сходи селян, на яких місцеві мешканці обговорили низку хвилюючих їх питань та заслухали звіт старости Сергія Костя.

До старостату входить чотири села – Купичів, Нири, Свинарин, Чорніїв. Його територія становить 6858,7 гектарів. Кількість населення – 1490 людей. Діє дві школи, два заклади дошкільної освіти, Купичівська амбулаторія, пункт швидкої допомоги, медичний пункт. Є клубні заклади у селах Свинарин та Чорніїв, а Купичівський „квартирує” у колишньому кафе, так як приміщення клубу згоріло. Діє три православні церкви і, як зауважив староста, протистоянь між вірянами немає. Торгова мережа складається з приватного сектору, нещодавно відкрився магазин у Нирах. Населення обслуговує відділення пошти сіл Купичів та Свинарин.

Під час звіту Сергій Кость зауважив, що він, як староста, разом із землевпорядником проводив прийом громадян, видавав довідки, характеристики, здійснював нотаріальні дії, складав заповіти, видавав доручення, підтверджував справжність підписів, посвідчував дозволи на торгівлю підакцизними товарами, сприяв організації призову громадян на військову службу. Також допомагав у проведенні благоустрою в населених пунктах, на кладовищах, біля обелісків Слави, виступав ініціатором проведення толок, хоча, як він зауважив, на превеликий жаль, мало місцевих мешканців долучалися до їх проведення.

На території старостату господарює два сільськогосподарських кооперативи – «Дружба» та «Батьківщина».

На зустрічі з селянами у Свинарині були присутні Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, депутати Турійської селищної ради, керівник місцевого господарства і депутат Павло Корецький. На жаль, самих сельчан прийшло мало, тож збори носили характер не офіційного звіту старости, а робочої зустрічі, на якій можна було почути проблеми мешканців. Піднімалися питання благоустрою села та місцевого кладовища, а також добудова на ньому каплички, зрізання аварійних дерев обабіч доріг. Павло Корецький розповів, що господарство «Батьківщина» здійснює ремонт клубу в селі Чорніїв, в планах – перекриття клубу у Свинарині. Також говорилося про ремонт у медпункті. Ще однією проблемою є автобусне сполучення. Піднімалося й питання про подальшу долю свинаринської школи.

Олексій Безсмертний, спілкуючись з селянами, зауважив: аби у селі розпочинались позитивні зміни, місцеві мешканці повинні об’єднуватися і гуртом дбати про чистоту та порядок. А селищна рада і місцеве господарство "Батьківщина" буде їм всіляко допомагати.

Збори у Купичеві були масовішими – на них прийшли 67 людей із сіл старостату.

Під час свого звіту Сергій Кость зазначив, що проблем у селах багато: створення робочих місць, дороги, благоустрій, як задіяти приміщення закладів, які не функціонують, створення будинку відпочинку для молоді, проведення вуличного освітлення та інші. Але вирішити, за словами старости, їх можна спільними зусиллями громади за підтримки селищної ради, депутатів усіх рівнів, керівників організації та орендарів. Щодо останніх, то Сергій Кость підкреслив, що СВК «Батьківщина» прозоро платить податки, дбає про соціальну сферу і розвиток сіл. У нього, як старости, налагоджена гарна співпраця з керівником Павлом Корецьким. А щодо сільгосппідприємства «Дружба», то староста відмітив, що має певні протиріччя із керівництвом господарства, а також повідомив, що цей сільгоспкооператив не так справно платить податки. При цьому господарство надавало благодійну допомогу, зокрема, у встановленні частини огорожі біля дитячого садочка і кладовища, підгортанні сміттєзвалища, а також закупляло бензин та ліску на обкошування кладовища.

Працівники школи продовжили список благодійної допомоги, яку надавала «Дружба», а це: закупівля тренажерного обладнання, музичної апаратури, туристичного обладнання, стендів та інших речей для облаштування кабінетів школи. В свою чергу голова Олексій Безсмертний також зауважив, що керівники господарства Петро Камельчук та його син Ієв ніколи не відмовляли у допомозі для громади. Низку справ, які зробило господарство для сіл та людей, озвучив і сам Петро Камельчук, він також зауважив, що співпраця з старостою у нього не налагоджена, бо немає контакту. Крім того, господарник розповів про подальші плани розвитку кооперативу та у наданні допомоги селу і людям.

Під час зборів мешканці сільської громади піднімали питання доріг, благоустрою, освітлення, створення реабілітаційного центру, закриття «точок», де продають самогон.

Після обговорення відбулося голосування. Із присутніх на зборах 18 людей проголосували за те, щоб визнати роботу старости задовільною, 13 – проти і 36 – утрималися.

Після звіту старости учасники зборів обговорили земельні питання. Староста Сергій Кость озвучив, що геокадастр передав землі громаді, і тепер люди можуть подавати заяви у ЦНАП для приватизації городів. Мова велася і за землі запасу та резерву, на яких мають бути випаси для тварин. Староста сказав, що п’ятеро учасників АТО їхнього старостату ще не скористалися правом на отримання до двох гектарів землі для ведення особистого селянського господарства. Велася мова і про 44 гектари землі, які геокадастр без відома громади продав на аукціоні. Говорилося про землі, які можуть бути розпайовані.

Петро Камельчук озвучив намір за підтримки селян через суд добиватися повернення громаді проданих на аукціоні 44 гектарів землі.

На зустріч до селян приїхав підприємець Сергій Мартиняк, який висловив бажання орендувати землі на території цього старостату. Він озвучив свої пропозиції, зокрема суму орендної плати, яку готовий платити за кожен гектар.

До обговорення проблем села та шляхів їх вирішення долучився господарник і депутат обласної ради Роман Микитюк.

Прессекретар Турійської селищної ради.

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора