Турійська селищна рада територіальна громада

Волинська область

На теренах Турійської громади відбулася Волинська регіональна платформа

Дата: 17.05.2021 15:33
Кількість переглядів: 1001

Фото без опису14 травня у селі Радовичі відбулася масштабна подія: у місцевому закладі культури пройшло засідання Волинської регіональної платформи на тему «Актуальні питання становлення органів місцевого самоврядування в умовах нового адміністративно-територіального устрою». Як зауважували у вітальному слові учасники форуму, вперше такий захід відбувся не в обласному центрі чи місті обласного значення, а у селищній територіальній громаді.

Ініціатором проведення цього масштабного заходу стало Волинське регіональне відділення Асоціації міст України у партнерстві з народним депутатом Вячеславом Рубльовим та Турійською селищною територіальною громадою. Захід відбувався в межах проєкту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID.

Участь у форумі взяли народні депутати Андрій Клочко, Віталій Безгін, Олена Шуляк, Лариса Білозір, Олександр Аліксійчук, Володимир Іванов, Дмитро Чорний, а також виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, голова Волинської облради Григорій Недопад, заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа, голова Ковельської райдержадміністрації Ольга Черен, голова Турійської селищної ради Олексій Безсмертний, експерти, представники Волинського РВ АМУ, місцевого самоврядування Волині, масмедіа.

Із вітальним словом у режимі відеоконференції  до учасників заходу насамперед звернувся народний депутат Андрій Клочко, який очолює Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Він зауважив, що нині реформа децентралізації знаходиться на найвідповідальнішому етапі і від ухвалених ВРУ рішень залежить її успішне завершення. Також Андрій Клочко поінформував, що на розгляді в очолюваному ним комітеті є низка важливих для децентралізації законопроєктів, зокрема щодо створення префектур, зміни механізмів сплати ПДФО, які мають позитивно вплинути на наповнення місцевих бюджетів громад.

Фото без описуСеред інших учасників, яким почергово надавали вітальне слово, був і Турійський селищний голова Олексій Безсмертний. Очільник громади зауважив, що Турійщина рада приймати на своїх теренах таке поважне товариство, а також висловив слова вдячності Асоціації міст України за допомогу під час створення та становлення громади.

Приємною несподіванкою в той день став подарунок від АМУ, який Олександр Слобожан вручив Олексію Безсмертному – сертифікат на 1 мільйон гривень, за яким можна буде придбати сертифіковане програмне забезпечення для чотирьох математичних класів та восьми початкових. Такий же сертифікат на 500 тисяч гривень отримала Затурцівська сільська територіальна громада.

У ході заходу відбулися дві панельні дискусії, під час яких мали напрацювати пропозиції до проєктів законів України із врахуванням потреб органів місцевого самоврядування та покращення фінансового забезпечення територіальних громад. Адже нині багато громад, в тому числі і Турійська, шукають шляхи, як наповнити бюджети і забезпечити розвиток своїх територій. Одним із механізмів підсилення фінансової спроможності громад розглядали збільшення частки зарахування ПДФО до 65 % та сплату ПДФО за фактичним місцезнаходженням підприємств, установ.

Фото без описуМодератором першої панельної дискусії на тему: «Питання законодавчого забезпечення реформи місцевого самоврядування та регіонального розвитку. Ефективна взаємодія центральної та місцевої влади» був народний депутат України Вячеслав Рубльов.  У її ході спікери розповідали про ініційовані ними законопроєкти , котрі мають сприяти розвитку громад.

Розпочав дискусію у форматі відеозв’язку Віталій Безгін, який підняв тему про розвиток громад при взаємодії центральної та місцевої влади. На думку нардепа, кардинально потрібно змінювати принцип нарахування ПДФО, адже це несправедливо, коли підприємство працює на території громади, а податки сплачує за місцем реєстрації, яке знаходиться зазвичай у великих містах. Ця тема стала дуже актуальною для обговорення і на ній зупинялися почергово чи не всі спікери форуму.

Олена Шуляк детально розповіла про реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції, її суть. За словами народного депутата, можливість запустити в дію електронну систему, яка дозволятиме починати та завершувати будівництво автоматично, зніме корупційну складову у цій сфері.

Про розвиток мережі Центрів надання адміністративних послуг у громадах, які є проблеми та перспективи,  озвучила Лариса Білозір.

У свою чергу Григорій Недопад покроково розповів про ініціативи, завдання та досягнення Волинської облради. Він, зокрема, наголосив, що одним із важливих завдань є створення до 30-річчя Незалежності України інвестиційного паспорта області, так громадам буде легше залучати інвесторів. Він зауважив, що потрібно проаналізувати, які є в нас земельні ресурси, нерухомість, господарські двори, природні багатства та інше.

За новим адміністративно-територіальним устроєм на Волині створено 54 громади та 4 райони.

Про практичні аспекти співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування говорив заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа.

Підсумував усе озвучене під час першої панелі форуму Вячеслав Рубльов, акцентувавши увагу на фінансовій спроможності громад, яка має бути пріоритетом децентралізації.

Фото без описуПід час блоку «Запитання–відповіді» в учасників заходу була можливість поставити запитання, які їх хвилюють. Зокрема про те, де брати гроші, коли постійно збільшують навантаження на громади, як діяти в умовах земельної реформи і проблем з Держгеокадастром, як бути із мережами закладів, про різні колізії у законодавчому полі та багато інших.

Темою другої панелі було обрано «Проблемні питання розвитку ефективного місцевого самоврядування. Практичні аспекти формування спроможних територіальних громад». Її модератором виступив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.  

А розпочалась вона із маленького приємного відступу: Асоціація міст України підготувала нардепу Вячеславу Рубльову відзнаку за його поправку, яка була проголосована у Верховній Раді і дала можливість, аби кошти акцизу надходили у бюджет громадам.

Спікерами другої панельної дискусії виступили народні депутати України Олександр Аліксійчук, Дмитро Чорний, голова Ковельської райдержадміністрації Ольга Черен. До розмови долучились ректори Ірина Вахович (ЛНТУ) та Анатолій Цьось (ВНУ імені Лесі Українки).

На завершення Олексій Безсмертний для учасників регіональної платформи зробив коротку презентацію Турійської територіальної громади, розповів про перспективи та проблеми діяльності громади, яка в числі однієї з найбільших на Волині. Учасники регіональної платформи мали можливість побачити красу Турійщини на власні очі під час екскурсійної поїздки, зокрема відвідин екопарку «АМіЛа», музею-виставки ретротехніки.

Фото без описуНародні депутати на Волині працювали протягом двох днів. Вони ознайомилися із Турійською територіальною громадою: оцінили роботу місцевого ЦНАПу, територіального центру, оглянули парк, школи у Турійську, побували у фермерському господарстві «Перлина Турії», де використовують сучасні методи ведення молочного скотарства.

Прессекретар Турійської селищної ради.

Фото Василя Гута та Ірини Прус.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора